Penzioneri najavljuju proteste ako Vlada FBiH ne udovolji njihovim zahtjevima

Penzioneri najavljuju proteste ako Vlada FBiH ne udovolji njihovim zahtjevima


Ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ne ispuni zahtjeve penzionera koji će se razmatrati na sutrašnjoj sjednici u Mostaru, penzioneri širom Federacije najavljuju masovne proteste. Ova odluka donijeta je na današnjem sastanku Saveza udruženja penzionera FBiH u Fojnici, na kojem je prisustvovalo više od 150 članova, uključujući predsjednike općinskih i kantonalnih udruženja, skupština i nadzornih odbora.

Prema informacijama koje smo dobili, odluka o tačnom datumu održavanja protesta još nije donesena. Penzioneri će, međutim, 17. septembra predati peticiju potpisanu širom Federacije.

„Sve zavisi od toga šta će Vlada odlučiti. Ako se ogluše o naše zahtjeve, preostaje nam samo održavanje protesta. U tom slučaju, naš Upravni odbor će odrediti mjesto i vrijeme održavanja“, izjavio je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH. „Ako nas podrže u našim zahtjevima, jasno je da ćemo korigovati naše odluke“, dodao je Mehić.

Penzioneri traže hitne izmjene Zakona o PIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje njihovih primanja. Konkretno, zahtijevaju promjenu formule za usklađivanje penzija tako da se u obzir uzimaju rast prosječne plate u Federaciji i potrošačka korpa, umjesto trenutnog kriterija baziranog na bruto domaćem proizvodu (BDP). Također, traže vanredno usklađivanje penzija u iznosu od sedam posto ove godine, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći.

Ukoliko Vlada ne ispuni ove zahtjeve, penzioneri su spremni na masovne proteste kako bi ostvarili svoja prava i poboljšali svoje uvjete života.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija