Penzioneri ogorčeni na Nikšića (SDP) i ministara Delića (NiP): Ovo su sirotinjske penzije

Penzioneri ogorčeni na Nikšića (SDP) i ministara Delića (NiP): Ovo su sirotinjske penzije


 

Sastanak između čelnika Vlade FBiH i predstavnika Saveza udruženja penzionera Federacije BiH je završen.

– Dogovoreno je da će se odrediti radna skupina koja će dobiti zadatak da temeljito prouči sve po nama nedorečene i sporne članove zakona i poraditi na njihovom usaglašavanja.

U toj grupi će biti predstavnici iz resornog ministarstva finansija, federalnog zavoda i najvjerovatnije iz penzionera. To pozdravljamo – rekao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Vlada je obećala i intervenisala danas hitno da se za pomoć u liječenju rehabilitacije obezbijedi za penzionere i da se stavi dodatnih milion KM, a bilo je planirano 940.000.

Penzioneri, koji su se okupili ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, su nezadovoljni dogovorenim. Nezadovoljni su i predstavnicima Saveza udruženja penzionera FBiH koji su bili na pregovorima.

Nezadovoljni su jer im se nisu ispunili zahtjevi. Zatražili su ostavke, pogledajte scene ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

– Ovo su sirotinjske penzije – vikali su nezadovoljni penzioneri.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić podsjetio je da su na prošlom sastanku donesena 4 zaključka.

– Isplatit ćemo jednokratnu pomoć. U budžetu za 2025. planirat ćemo dva miliona za banjsko liječenje. Zatim ćemo poraditi na uspostavi Vijeća penzionera, te raditi o izmjenama Zakona o PIO/MIO – rekao je on.

Delić je dodao da Zakon o PIO neće biti mijenjan do izbora.

– U protivnom desio bi se kolaps sistema u FBiH. Formirat ćemo radnu grupu sastavljenu od nadležnih institucija i predstavnika penzionera.

Ako oni kažu da do Nove godine nešto hitno mijenjamo ili po skraćenoj proceduri tako će biti. U ovakvoj situaciji, do izbora, to ne možemo uraditi – poručio je Delić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija