Piletina sve skuplja, peradari pred gašenjem: Problem sa smrznutim mesom i niskim otkupnim cijenama

Piletina sve skuplja, peradari pred gašenjem: Problem sa smrznutim mesom i niskim otkupnim cijenama


Smrznuto meso se uvozi i prodaje kao “svježe”, dok cijene piletine rastu. Peradari u Bosni i Hercegovini suočavaju se s mogućnošću zatvaranja farmi zbog niskih otkupnih cijena.

Udruženje peradara Federacije BiH objavilo je da su u Bosnu i Hercegovinu ušli kontejneri smrznutog pilećeg filea iz Turske. Iz Udruženja ističu zabrinutost zbog prakse odleđivanja smrznutog mesa i prodaje istog kao “svježeg”.

Kako navode, ova nelojalna konkurencija ne samo da predstavlja udar na domaću proizvodnju, nego su i ove nezakonite radnje opasne po zdravlje ljudi.

Također oni pozivaju nadležne inspekcije da pojačaju kontrole.

Domaći peradari su istakli da je nedavno poskupljenje piletine neopravdano. Problem vide u prekomjernom uvozu i nedovoljnoj reakciji nadležnih na probleme, što ugrožava peradarstvo.

Tuzlanski kanton je nekada bio regija s najvećim brojem peradara, ali je zbog nepovoljnih uvjeta polovina uzgajivača odustala od proizvodnje. Od 178 peradara registrovanih u Federaciji BiH, 88 ih je bilo u ovom kantonu, no sada je taj broj smanjen na 52 zbog zatvaranja objekata.

Nizak nivo podrške i visoki troškovi

Peradari iz Tuzlanskog kantona godišnje izdvajaju devet miliona KM PDV-a, a dobijaju samo 500 hiljada maraka podsticaja. Bez pravednije raspodjele podsticaja, mnogi neće moći opstati. Proizvodnja u Tuzlanskom kantonu iznosi 5,4 miliona utovljenih pilića godišnje, a otkupna cijena je 2,60 KM plus PDV. Zarada po komadu iznosi 60 do 70 feninga, što je nedovoljno za pokrivanje povećanih troškova uzgoja.

Manjak pilećeg filea i rast cijena

Na tržištu BiH prisutan je manjak pilećeg filea, što trgovci iskorištavaju podižući cijene na neodržive nivoe. Kahvedžić naglašava da trenutna situacija zahtijeva hitnu intervenciju kako bi se zaštitila domaća proizvodnja i osigurala stabilnost cijena piletine na tržištu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija