Pirotehnika je opasna, ne dozvolite da vaše dijete završi s amputiranom šakom

Pirotehnika je opasna, ne dozvolite da vaše dijete završi s amputiranom šakom


Stigli su nam praznici. Danas je Badnji dan. Već sutra dočekujemo katolički Božić, a za nekoliko dana i Novu 2020. godinu. Vrijeme je kada se ljudi okupljaju, druže, vesele. Vrijeme je i kad moraju voditi računa i preuzeti i svoj dio odgovornosti za vlastitu sigurnost.

Sarajevo će i ove godine biti jedan od najatraktivnijih gradova za doček Nove godine. U glavnom gradu očekuje se veliki broj gostiju.

Druga strana medalje je povećana upotreba pirotehničkih sredstava. Iako je vrijeme praznika, sve se može pretvoriti u noćnu moru. Kako bismo spriječili ozbiljne, nerijetko i stravične posljedice i prizore koje može izazvati korištenje pirotehnike, o tome je u emisiji „Dobar dan BiH“ govorio glasnogovornik MUP-a KS-a Mirza Hadžiabdić.

Uputili smo poziv građanima da se suzdrže od pirotehnike, a posebno smo uputili apel roditeljima da paze na svoju djecu. U tom pravcu smo izdali i saopćenje koje je preventivnog karaktera.

Kada su u pitanju kazne, građani bi također trebali obratiti pažnju.

Predviđene su kazne od 300 do 900 KM, za roditelje ako je prekršaj napravilo dijete od 200 do 400 KM, zato je naša preporuka da ne rizikuju zbog toga, ali i neželjenih posljedica – ističe Hadžiabdić.

Najugroženija su djeca.

Pogrešno je djeci dati pirotehnička sredstva. Moramo biti svjesni da je to prekršaj, osim kada se dobije odobrenje u skladu sa Zakonom. Zato je iz ugla roditelja nesavjesno da rizukuju i dovedu do toga da se djeca povrijede. Apelujemo da se suzdrže.

Mislim da niko od nas ne želi da njegovo dijete završi s amputiranom rukom ili prstom, a bilo je toga – kaže Hadžiabdić.

Postoje i sankcije u slučaju povrede životinja.

– Imamo i sankcije u smislu nesavjesnog postupanja sa životinjama. Sama činjenica da posjedujete petarde, znači da ste odmah u prekršaju. Policija je preventivno represivni organ, i na jedan način već smo djelovali na to. Poduzet ćemo ono što nam je propisano kao zakonska obaveza.

Ono što mi imamo kao trend je smanjenje pirotehničkih sredstava, ali u svakom slučaju ih ima. Molim građane da se suzdrže od uzimanja pirotehnike, ali i da voze pod dejstvom alkohola – priča Hadžiabdić za Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija