Plaća premijera KS Nihada Uka (Naša Stranka) je 3.770, a doktora medicine 2.532 KM

Plaća premijera KS Nihada Uka (Naša Stranka) je 3.770, a doktora medicine 2.532 KM


Plaća spremačice u zdravstvu u KS iznosi 785,15 KM, a samo kao primjer navest ću plaću te iste spremačice u osnovnom obrazovanju koja prima 997,15 KM, kaže predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, Senad Sadiković

Osmi je dan kako se radnici u zdravstvu u Kantonu Sarajevo nalaze u šatoru ispred zgrade Vlade KS.

Poručuju da otići naće sve dok vladajuća “Trojka”, koju čine (SDP, NiP i NS), ne udovolje njihovom jedinom zahtjevu, a to je povećanje satnice.

Radnici u zdravstvu prvobitno su tražili 3.70 KM, a onda im je pregovarački tim Vlade ponudio 3,25 maraka, što su oni odbili, nazvavši ponudu sramotnom i poručivši da nastavljaju sa svojim sindikalnim aktivnostima najavljujući proteste, ali i generalni štrajk.

Za četvrtak (19. septembar) najavljuju protestu šetnju. Okupljanje ispred Vječne vatre najavljeno je za 12 sati, a potom će glavnom saobraćajnicom krenuti prema zradi Vlade KS gdje će se zadržati do 14 sati.
Prošle sedmice, premijer KS Nihad Uk jasno je poručio radnicima u zdravstvu da im neće udovoljiti jer su, kako je kazao, na press konferenciji održanoj u srijedu 11. septembra, u protekle dvije i po godine, tri puta dobili povećanje plaća.

Poručio je kako je u aprilu 2022. godine izmijenjen kolektivni ugovor, da je satnica povećana na 2,76 posto, što na godišnjem nivou, kako je rekao Uk, iznosi 50 miliona KM.

– U septembru je dogovoreno s 2,76 na 3,0, odnosno od prvog januara 2024. godine na 3,07 KM. Ukupno povećanje iznosi 89 miliona KM na nivou jedne godine. Radi se o rekordnom povećanju plaća – kazao je Uk, nakon čega je to povećanje obrazložio po platnim razredima.

– Plaća za SSS u martu 2022. godine iznosila je 1.026 KM, a danas je 1.322 maraka. To je povećanje od 300 KM, odnosno 29 posto u nešto više od dvije godine. Radnici zdravstvenog usmjerenja sa VŠS imali su u martu 2022. plaću 1.353 KM, a danas prosječno imaju 1.799 maraka, što je povećanje za 32 posto. Doktori medicine i specijalisti su imali u martu 2.400 KM, a danas imaju 3.500 maraka i povećanje u dvije godine je nešto više od 1.070 KM, odnosno 44 posto – naveo je Uk.

No predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, Senad Sadiković, kaže da navodi premijera Uka nisu tačni te da je spremačica u zdravstvu tokom svih tih povećanja dobila 80 KM.

– Plaća spremačice u zdravstvu u KS iznosi 785,15 KM, a samo kao primjer navest ću plaću te iste spremačice u osnovnom obrazovanju koja prima 997,15 KM. Plaće nezdravstvenog kadra sa VSS, u šta spadaju diplomirani pravnici, ekonomisti i zdravstveni saradnici iznose 1.874,23 KM. Nadalje, plaća medicinske sestre (SSS) u KS iznosi 1.367,68 KM, a zdravstvenog kadra sa VSS 1.924,89 maraka. Doktor medicine u KS ima plaću 2.532,75 KM – naveo je Sadiković.

Prema riječima Jasmina Avdovića, predsjednika Osnovne sindikalne organizacije JU Dom zdravlja KS, “na jednom od ranijih sastanaka pregovaračkih timova Vlade KS i Sindikata zdravstva KS, premijer Nihad Uk je, kako kaže, “rekao da nije u redu da mi u zdravstvu za ista zanimanja (ciljalo se na nemedicinski kadar) imamo veće plaće od njih”.

– Osnovna plaća koju Uk prima iznosi 3.770 KM, dakle bez ostalih primanja, a doktora medicine oko 2.500 maraka. Navest ću i svoj lični primjer. U JU Dom zdravlja KS radim kao medicinski tehničar (SSS). Imam 30 godina radnog staža i osnovnu plaću 1.370 KM.

Nadalje, referent sa SSS, koji je zaposlen u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS kao osnovnu plaću prima 1.685 KM, a njegov kolega sa istom stručnom spremom i istim poslovima u Domu zdravlja KS dobija 500 maraka manje, odnosno 1.173,65 KM. Nakon svega nisu mi jasne poruke premijera Uka kada kaže da će povećanjem plaća u zdravstvu, radnici u drugim sektorima biti ugroženi.

Zato ga pozivam da saopći “realne” plaće sa naknadama iz raznih komisija i svim ostalim prihodima na kraju svakog mjeseca onih koji rade u zgradi Vlade KS. Odakle premijeru uopće smjelost i luksuz da poredi naše i njihove plaće, sve i da je istina da su njihove manje, a dokazujemo da to nije istina – kazao je Avdović piše Faktor.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija