Plaćanje odštete mađarskom distributeru plina: Hoće li opet građani snositi i ove troškove?

Plaćanje odštete mađarskom distributeru plina: Hoće li opet građani snositi i ove troškove?


Situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine postala je složena nakon što je taj entitet izgubio arbitražu, te sada duguje više od 20 miliona maraka mađarskom distributeru plina. Odluka o gubitku spora proizašla je iz raskida ugovora s mađarskom kompanijom FGSZ i prelaska na snabdijevanje ruskim plinom putem plinovoda Turski tok.

Odluka da se napusti dotadašnja ruta snabdijevanja plinom preko Ukrajine i Mađarske, iako je prethodno bilo dogovoreno da se trasa neće mijenjati do kraja 2023. godine, rezultirala je tužbom mađarskog distributera, koji je zahtijevao odštetu od 21 milion dolara.

Iako su iz kompanija u Federaciji BiH tvrdili da je mađarski partner naplaćivao više nego što je bilo potrebno, sud je presudio u korist mađarske kompanije, te je Federacija BiH dužna platiti oko 11,16 miliona dolara.

S obzirom na ovaj gubitak, postavlja se pitanje kako će biti podmirena odšteta, a neki predlažu korištenje novca predviđenog za razvojne projekte, poput plinovoda Južna interkonekcija. Međutim, ističe se da bi to moglo dovesti do povećanja cijena plina za građane.

Neki smatraju da bi odgovorni za ovakvu situaciju trebali snositi posljedice, umjesto građana. Ključno pitanje ostaje zašto je potpisan novi ugovor s Mađarima, znajući da će se prelaziti na Turski tok, što je bila predvidiva situacija.

Sanela Klarić, koja je u vrijeme prelaska na plinovod Turski tok bila članica Odbora za energetiku Parlamenta Federacije BiH, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je entitetska vlast od početka upozoravana na neizbježne financijske štete.

Upozoravali smo da će do ovoga doći, jer prekidamo ugovor. Sve će to biti plaćeno novcem građana, jer neće niko iz svog džepa dati. Umjesto u razvojne projekte, novac će otići na plaćanje kazni, ističe Klarić.

Dug Mađarima bi sada, kako kaže, mogao biti isplaćen novcem koji je bio planiran za projekte, poput plinovoda Južna interkonekcija, koji je jedna od najčešće spominjanih alternativa ruskom plinu u BiH.

On bi trebao povezati transportne plinovode BiH i Hrvatske, ali unatoč tome što ga podržava i međunarodna zajednica, u Parlamentu FBiH nije usvojen zakon koji bi omogućio izgradnju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija