Plaće zdravstvenih radnika u Kantona Sarajevo izazvale najavu štrajka

Plaće zdravstvenih radnika u Kantona Sarajevo izazvale najavu štrajka


Iz Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo nedavno su objavili podatke o visini plaća zdravstvenih radnika u ovom kantonu, što je izazvalo mnogo kontroverzi. Prema Sindikatu, Kanton Sarajevo više nije privlačan zdravstvenim radnicima iz drugih kantona, jer su plaće u ovom području daleko niže nego u drugim regijama.

– Gospodo, budite realni, pa objavite kolike su vaše plaće i koliko vi mjesečno uzimate kroz komisije, tendere, nabavke i od kojih novaca kupujete skupocjene automobile, iphone, putujete po bijelom svijetu, organizirate ručkove? Ako nastavite ovim tempom, objavit ćemo i broj sati koliko ste prisutni na svojim radnim mjestima – ističe Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS obraćajući se političarima u BiH.

Prema objavljenim podacima, medicinske sestre i tehničari srednjeg stručnog obrazovanja zarađuju 1.217,16 KM ili 627 eura, dok oni sa visokom stručnom spremom (VSS) zdravstvenog smjera dobijaju 1.651,86 KM ili 851 eura.

Doktor s medicinskom, stomatološkom ili farmaceutskom diplomom imaju plaću od 2.173,5 KM ili 1.120 eura, dok specijalisti zarađuju 2.608,2 KM ili 1.334 eura.

Vozači zaposleni u zdravstvenom sektoru ostvaruju mjesečnu zaradu od 1.130,22 KM ili 582 eura, dok čistačice zarađuju 673 KM ili 347 eura.

Sindikat ističe da niske plaće dovode do toga da mnogi zdravstveni radnici odlaze u evropske zemlje gdje su primanja znatno veća, te su zbog toga pozvali političare u Bosni i Hercegovini da budu realni i transparentni u vezi sa svojim plaćama i prihodima.

U ovom kontekstu, više od 8.000 zdravstvenih radnika u Kantona Sarajevo najavilo je generalni štrajk zbog neuspjelih pregovora sa Vladom KS o povećanju neto satnice kako bi se kompenzirali porast troškova života. Trenutna satnica svim zaposlenima u zdravstvu iznosi 2,76 KM, dok je raniji zahtjev sindikata bio 3,28 KM. Međutim, nakon nezadovoljavajućeg odnosa pregovaračkog tima Vlade prema zdravstvenim radnicima, sindikat sada traži 3,40 KM po satu, uz zahtjev da se odredi datum od kada će se povećanje primjenjivati.

Sindikat smatra Ministarstvo zdravstva, koje vodi prof. dr. Haris Vranić, odgovornim za ovu situaciju i nezadovoljstvo zdravstvenih radnika, jer je on vođa pregovaračkog tima Vlade Kantona Sarajevo. Ovakvo stanje u zdravstvenom sektoru navodi radnike na razmišljanje o odlasku u potrazi za boljim uvjetima rada i primanjima u drugim zemljama regije i Europe.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija