Plate u regionu: BiH i dalje na dnu ljestvice

Plate u regionu: BiH i dalje na dnu ljestvice


Prema posljednjim podacima, radnici u Bosni i Hercegovini zarađuju najmanje u cijeloj regiji, uz bok Sjevernoj Makedoniji, pokazuje analiza agencije Anadolu.

Dok Slovenija prednjači sa prosječnom plaćom od 1.501,97 eura, u Bosni i Hercegovini ta brojka iznosi tek 702,51 euro, što jasno oslikava ekonomsku razliku unutar regije.

U odnosu na ostale zemlje, Hrvatska se nalazi na drugom mjestu sa prosječnom plaćom od 1.315 eura, dok Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija bilježe niže iznose, ali i dalje iznad 680 eura.

Podaci iz Slovenije pokazuju da su bruto plaće značajno porasle u prvom polugodištu 2024. godine, dok je privatni sektor zabilježio blagi pad u odnosu na prethodni mjesec. Iako su plaće u Sloveniji stabilne, u Hrvatskoj su zabilježene manja smanjenja u odnosu na prethodni mjesec, s tim da su najniže plaće prisutne u sektoru proizvodnje odjeće.

Bosna i Hercegovina, nažalost, nastavlja zaostajati za svojim susjedima, s minimalnim rastom plaća, što dodatno opterećuje standard građana i njihov svakodnevni život. Analiza je pokazala da su troškovi života u stalnom porastu, dok plaće ostaju nedovoljno konkurentne, što dodatno pogoršava ekonomske uvjete u zemlji.

Unatoč blagim povećanjima u sektorima kao što su financije i trgovina, Bosna i Hercegovina i dalje ostaje na dnu ljestvice, bez naznaka značajnijeg poboljšanja u skorijoj budućnosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija