Ukoliko vidite vozilo funkcionera pod pratnjom morate se skoniti ili ćete dobiti kaznu od 50 do 250 KM

Ukoliko vidite vozilo funkcionera pod pratnjom morate se skoniti ili ćete dobiti kaznu od 50 do 250 KM


Ovo bi, očekuje se, trebalo biti propisano podzakonskim aktom kako bi bile spriječene manipulacije i zloupotrebe, te smo se s upitom obratili Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Nakon incidenta u Sarajevu u kojem su u srijedu učestvovali ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i njegova službena pratnja te vozač privatnog vozila, postavlja se pitanje kada vozila koja prate državne funkcionere mogu koristiti rotacije i tako biti izuzeti od poštivanja saobraćajnih propisa.

Po samoj izjavi Nešića, koji tvrdi da je napadnut, upravo je u incidentu u srijedu na zaštitnom vozilu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, koje prati ministra, sve vrijeme bila upaljena rotacija i s dvije strane su drugom vozaču pokazivali palicu “stop”.

Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini dao je prednost vozilima pod pratnjom ukoliko pratnja ima uključene rotacije, odnosno zvučne i svjetlosne signale. U tom slučaju im se drugi vozači i pješaci moraju skloniti, mogu prekoračiti brzinu, preticati gdje nije dozvoljeno, preticati kolonu i slično, što izaziva i revolt kod građana, posebno ako je bespotrebno.

Vozilima pod pratnjom, u skladu s ovim zakonom, podrazumijevaju se vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, sa motornim vozilima opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih signala i svjetlosnih znakova crvene i plave boje i to za vrijeme dok se ti znakovi daju.

Vozač koji na putu susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom i vozač kojeg sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom dužni su da ustupe prvenstvo prolaza, omoguće nesmetan prolaz, a po potrebi zaustave vozilo, umjesto dugih svjetala noću upotrijebe kratka svjetla za osvjetljavanje puta, strogo se pridržavaju naredbi koje im daju lica iz pratnje i kretanje nastave tek kad prođu sva vozila pod pratnjom.

Vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila, kada posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima ovlaštenog lica, i na njih se ne primjenjuju odredbe: o ograničenju brzine, o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila i o zabrani presijecanja kolone pješaka, pod uvjetom da ne ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Da bi omogućili nesmetan prolaz vozilima, pješaci su dužni da se sklone s kolovoza dok ta vozila prođu – piše u zakonu.

Kazna je od 50 KM do 250 KM.

Međutim, zakon nije definirao kada se može koristiti rotacija i privilegija “kršenja” saobraćajnih pravila. Ovo bi, očekuje se, trebalo biti propisano podzakonskim aktom kako bi bile spriječene manipulacije i zloupotrebe, te smo se s upitom obratili Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

No u ovoj instituciji izgleda praksa je da se na novinarska pitanja odgovara šutnjom, pa su i na pitanja Faktora, i pored dvodnevnog čekanja, izostali odgovori.

Incident s Nešićem se desio 21. augusta. On je ustvrdio da se vozač zalijetao u vozila u kojima su bili on i njegovo osiguranje dok je bio na putu ka svom kabinetu.
– Negdje prije Vrbanja mosta crveni džip je u više navrata pokušao da isiječe i prekine vezu između vozila u kojem sam se nalazio i pratnje. Čak je, u jednom trenutku, pokušao da udari ili u vozilo s ministrom ili u osiguranje. Kada je u tome spriječen, pokušao je iz suprotne trake da presiječe zaštitno vozilo i da ga udari. Tada su reagirali pripadnici mog osiguranja, te su presjekli put džipu i zaustavili ga – izjavio je Nešić.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo je saopćeno da se dežurni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo izjasnio da nema elemenata krivičnog djela, a da će policijski službenici Uprave policije MUP-a KS po kompletiranju materijala poduzeti mjere i radnje u skladu sa zakonom.

Pojedini medji su objavili navodnu izjavu muškarca koji je bio u spornom automobilu da je bio izrevoltiran jer je vozilo u kojem je bio Nešić na drzak i opasan način preteklo njegovo vozilo, pa je on htio preteći ministrovo, ali da nije imao namjeru da napadne i da nije ni znao ko je u automobilu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija