Plenković: Interes Hrvatske da sve zemlje susjedstva budu članice EU

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Berlinu da je u interesu Hrvatske da sve zemlje u njenom susjedstvu budu članice Evropske unije i pohvalio napore Njemačke u oživljavanju Berlinskog procesa.

Plenković je nakon samita na vrhu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu ocijenio da je sastanak bio jako dobar i dodao da misli da je jako dobro da je kancelar Olaf Šolc odlučio da nastavi ovu inicijativu koju je kancelarka Angela Merkel započela 2014.

On je rekao da je u interesu Hrvatske da sve susjedne zemlje rade na napretku na putu ka EU.

“To je dobro za njihovu stabilnost, ekonomsku i socijalnu situaciju i za sprječavanje nezakonitih migracija”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je istakao i ulogu Hrvatske kao energetskog čvorišta u ovom dijelu Evrope.

“Za nas su bitne dvije teme: Jadransko-jonski gasovod kojim bi se plin iz Azerbajdžana doveo do Hrvatske, a posebnu važnost ima i LNG terminal na Krku, gdje smo donijeli odluku o investicijama i povećanju kapaciteta, što bi bilo važno i za snabdijevanje gasom Bosne i Hercegovine plinom”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je komentarisao i kritike ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Svena Alkalaja na račun visokog predstavnika Kristijana Šmita i dodao da u BiH nema volje za ravnopravnost svih naroda.

“Ove kritike pokazuju da nema političke volje da u BiH treba da vlada ravnopravnost između Bošnjaka, Hrvata i Srba u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom”, rekao je Plenković, prenijela je Hina.

Stav Željka Komšića o učešću hrvatskih vojnika u misiji Eufor-Altea u BiH, Plenković smatra apsurdnim.

“Gospodin Komšić ima stalno antihrvatski narativ, što dovodi do jedne dosta apsurdne situacije da neko ko navodno predstavlja Hrvate u BiH stalno vodi politiku protiv Hrvatske”, rekao je hrvatski premijer u Berlinu.

Na samitu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije potpisan je sporazum o međusobnom priznavanju ličnih dokumenata, fakultetskih i strukovnih svjedočanstava šest zemalja Zapadnog Balkana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79