Plenković: Napad na Markovom trgu je teroristički akt hrvatskog ekstremizma

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na vanrednoj konferenciji za medije održanoj u Banskim dvorima nakon napada počinjenog na zgradu hrvatske vlade u ponedjeljak, pri čemu je ranjen jedan policajac, nazvao je taj čin terorističkim aktom domaćeg ekstremizma, javlja Anadolu Agency (AA).

– Za hrvatsku javnost važno je znati da je bilo pucanja na tri policijska službenika, ne na jednog. Srećom, ranjen je samo policijski službenik Oskar Fiuri. On je dobro, snažan je, mlad je, oporavlja se, rekao je Plenković te dodao kako su prognoze da je stanje ranjenog policajca stabilno i da će oporavak teći uredno.

Novi detalji o 22-godišnjaku koji je pucao, pa se ubio u Zagrebu: Ljubitelj Miroslava Škore, prije smrti napisao je status

Počinitelj je počinio samoubistvo, a riječ je o mladom čovjeku od samo 22 godine.

– Ovo što je on napravio, prema našim kvalifikacijama, ne samo da je pokušaj teškog ubistva službene osobe nego nažalost, po nama, ima elemente i terorističkog akta, kazao je Plenković i dodao kako treba sačekati detalje istrage koju će provesti Državno odvjetništvo i druga istražna tijela.

Govoreći o počinitelju, Plenković je ocijenio kako “on nije naišao usput, u ponedjeljak ujutro pred zgradu Vlade u vrijeme kada počinje radno vrijeme, došavši pritom iz grada Kutine koji nije baš neposredna četvrt Grada Zagreba, s automatskim oružjem iz kojega je ispucao rafale na trojicu hrvatskih policajaca i s pištoljem kojim je sebi oduzeo život”.

Plenković je zločin nazvao “amaterskim pokušajem akta s elementima terorističkog čina” s obzirom da se dogodio u vrijeme kada nije bilo više ljudi na ulazu u Vladu.

– Moramo se zapitati kao je došlo do ovakve radikalizacije jer ovo jest radikalizacija. Ovo je ponašanje uvjetovano informacijama pod kojima je taj mladić bio, nekim ko je na njega uticao, izvorima iz kojih se napajao ovakvim porivom da napravi ovaj pokušaj ubistva, odnosno ovaj čin pred zgradom Vlade, ocijenio je hrvatski premijer.

Plenković je postavio pitanje postoje li politički akteri u Hrvatskoj koji potiču mržnju, netrpeljivost i snošljivost te ulogu pojedinih medijskih aktera koji tu istu mržnju potiču.

– Potiču mržnju prije svega Hrvata kao većinskog naroda i srpske manjine u Hrvatskoj, i to je činjenica, kazao je Plenković, dodavši kako politiku uključivosti manjina, koju, ocijenio je, provodi njegova Vlada, mnogi u Hrvatskoj ne podržavaju.

– Ovo je ozbiljan društveni problem radikalizacije i ekstremizma, ne uvezenog izvana, nego domaći, hrvatski proizvod kojim ćemo se morati baviti u sljedećem vremenskog periodu, poručio je Plenković.

Apelirao je na političke i medijske aktere u Hrvatskoj na podizanje kulture tolerancije i uvažavanja.

Osvrnuo se i na korupcijsku aferu vezanu uz javno poduzeće “Janaf” te poručio kako istražna tijela rade nezavisnu istragu bez utjecaja politike, odbacivši teze kako je ovom aferom, odnosno djelovanjem pojedinih aktera koji su u međuvremenu uhapšeni, bila ugrožena nacionalna sigurnost.

Poručio je kako sigurnosne mjere na Trgu sv. Marka neće u Hrvatskoj ugroziti medijske slobode niti ograničiti rad novinara, te demokratsko pravo na proteste.

Skandalozno: Brojne poruke podrške napadaču i samoubici


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79