Plenković u Banjoj Luci: Pregovarački status kao “penal” koji se ne smije promašiti

Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je važnost trenutnog političkog trenutka u Bosni i Hercegovini (BiH), usporedivši ga s nogometnom igrom: “Sad smo u nogometnom žargonu ispred gola i trebamo zabiti taj penal koji je tu pred nama i kao prava šansa.”

Plenković je naglasio važnost postizanja dogovora o izbornom zakonu, koji je ključan preduvjet za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU).

Uprkos naporima i pritiscima međunarodne zajednice, dogovora oko izbornog zakona i dalje nema, a sporna su i pitanja vezana uz sud i sukob interesa.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Čović, izjavio je da postoji mogućnost da se u ponedjeljak ili utorak postigne dogovor i da se prijedlozi usvoje.

“Postoji nekakva mogućnost da u ponedjeljak, utorak, eventualno damo jedan glas oko toga da smo postigli jednu razumnu usuglašenost i da eventualno Vijeće ministara u ponedjeljak i usvoji te naše prijedloge, znači svelo se sve na dva ili tri dana a onda bi eventualno parlamenatrna skupština trebala to usvojiti , kako će biti vidjećemo”.

Međutim, situacija ostaje neizvjesna, a lideri se suočavaju s izazovom da ostvare napredak u ključnim reformama prije isteka roka.

Očekuje se da će Vijeće ministara BiH raspravljati o reformskim zakonima u ponedjeljak, no pitanje je hoće li se postići dogovor među liderima, a time i izbjeći promašeni “penal” na putu prema europskim integracijama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79