Po čemu se delta soj korone razlikuje od prvobitne varijante?

Delta soj je na putu da postane dominantan u SAD, upozoravaju američki stručnjaci. Dr Nebojša Knežević, anesteziolog iz Čikaga, rekao je za RTS da se delta soj dosta razlikuje od drugih sojeva, da se uglavnom javlja kod mlađih osoba, a da simptomi liče na prehladu.

Dodao je da su u SAD mjere bile rigorozne, ali da je od 11. juna sve ponovo otvoreno.

Nebojša Knežević je rekao da se razlike između delta soja i prvobitnog virusa u SAD i dalje ne primjećuju, pošto je zabilježeno oko 25 odsto slučajeva tog soja korona virusa, kao i da je delta soj dosta dominantniji u Velikoj Britaniji.

“Studija iz Škotske, koja je publikovana u ‘Lanset’ časopisu, pokazala je da se razlikuje dosta od drugih sojeva. Simptomatologija je više simptomatologija gornjeg respiratornog trakta. Ima simptome glavobolje, povišene temperature, curenje nosa, nešto što liči na prehladu, da se javlja kod mlađih osoba. Ono što je važno istaći jeste da je ista ta studija pokazala da su vakcine protektivne – rekao je Knežević i dodao da je “Fajzerova” vakcina bila protektivnija od vakcine “Astra-Zenece”.

Govoreći o trenutnoj situaciji u SAD, Knežević je naveo da se tamo ide iz jedne krajnosti u drugu, da su mjere bile rigorozne, ali da nije bilo potpunog zatvaranja.

“Od 11. juna se sve otvorilo. U principu je dozvoljeno, u većini prodavnica, osim u bolnicama i javnom prevozu, za ljude koji su završili vakcinaciju da ulaze bez maske – kazao je Nebojša Knežević.

Istakao je da je ljudima koji se nisu vakcinisali preporučeno da nose maske, ali da ne postoji nikakva provjera.

Nebojša Knežević je rekao da mu je za ulazak u Srbiju bio potreban antigenski test, a isto je potrebno i za ulazak naših građana u Sjedinjene Američke Države, prenosi Raport.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79