POBUNA u KPZ-u Tuzla!

U Pritvorskoj jedinici Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) u Tuzli, prema saznanjima „Dnevnog avaza“, u petak, 1. februara, došlo je do pobune pritvorenika smještenih u jednoj od pritvorskih ćelija, gdje je, samo zahvaljujući prisebnosti i profesionalnoj reakciji zatvorske policije, izbjegnut veći incident.

Saznajemo da su četvorica pritvorenika Mehmed Tursić, Aldin Memić, Zeir Begić i Edin Suljić, protiveći se izdvajanju iz ćelije pritvorenika Dževada Fočića, pokušali krevetima zabarikadirati vrata ćelije, što su osujetili pripadnici zatvorske policije te brzom intervencijom spriječili njihovu namjeru, piše Avaz.

– Tačno je da se incident dogodio i da su se četvorica pritvorenika sukobila sa zatvorskom policijom, što, na svu sreću, nije rezultiralo povredama niti pritvorenika niti policije. Naime, prijavljeno nam je da je Fočić duže vremena, na razne načine, maltretirao pritvorenika Vedrana Kalinovića, koji je bio u istoj ćeliji s Fočićem, Tursićem, Memićem, Begićem i Suljićem. Zbog ovakvog njegovog ponašanja, a što nam je i sam priznao, morali smo ga premjestiti u drugu ćeliju da ne bi došlo do težih posljedica – kazao nam je Asim Aljić, direktor KPZ-a Tuzla.

Prema Aljićevim riječima, svi koji su izazvali incident, nakon što ih je policija savladala, premješteni su u samice, a njihovo djelo se tretira kao teži oblik kršenja Pravilnika o kućnom redu, s elementima pobune. Inače, riječ je o osobama koje su u pritvoru zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, razbojništva, uništenja i oštećenja raznih privrednih subjekata, uglavnom povratnicima u činjenju krivičnih djela.

Tako je pritvorenik Dževad Fočić, skupa sa svojim ocem i bratom, ranije bio skoro godinu u pritvoru, u postupku se potom nagodio sa tužilaštvom, odležao jedan period i, čim je izašao na slobodu, za kratko vrijeme ponovo dospio u pritvor.

U pritvoru majka, dvojica sinova i snaha

Direktor Aljić navodi da se među pritvorenicima u KPZ-u Tuzla njih oko 40 posto dovodi u vezu s neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga te da incidenti među njima, svađe, pa i opiranje pravilima u pritvorskoj jedinici nisu rijetki, ali da pokušaj pobune kakva je bila u petak do sada nisu imali.

Također iznosi podatak da nisu rijetki slučajevi da se među ovom vrstom pritvorenika nađu članovi iste porodice, navodeći primjer iz Kalesije, gdje već osam mjeseci u pritvoru leže majka kojoj je 65 godina te njena dvojica sinova i snaha.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments