Počela berba jagoda u Hercegovini: Manji urod i veće cijene

Počela berba jagoda u Hercegovini: Manji urod i veće cijene


Berba jagoda u Hercegovini ove godine počela je ranije nego prijašnjih godina, ali očekuje se manji urod zbog smanjene proizvodnje u odnosu na prošlu godinu.

Prve jagode na tržištima Bosne i Hercegovine pojavile su se već krajem trećeg mjeseca, ali s visokim cijenama, budući da su uvozne.

Danijela Džakula, vlasnica OPG-a “Džakula” iz Stoca za Bljejsak.info, ističe da bi cijene domaćih jagoda mogle biti više zbog smanjenog uroda. Ona naglašava da je proizvodnja jagoda postala “skup sport”, koji prati visok trošak repromaterijala i radne snage.

Prošle godine, zbog niskog prinosa, mnogi proizvođači su imali financijske gubitke, što ukazuje na teškoće u ovom sektoru.

Cijena jagoda u maloprodaji često je visoka, što Džakula smatra neopravdanim, jer se cijene ponekad uvećavaju kod preprodavača. Iako proizvođači u Hercegovini nemaju problema s uvozom jagoda, financijski se to ne isplati, jer domaća proizvodnja ima prednost zbog svježine i kvalitete.

Danijela ističe da bi osiguranje isplativosti proizvodnje bilo korisnije od poticaja za proizvođače jagoda.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija