Počela javna rasprava o neradnoj nedjelji u Federaciji BiH

Počela javna rasprava o neradnoj nedjelji u Federaciji BiH


Federalno ministarstvo trgovine otvorilo je javnu raspravu o Zakonu o unutrašnjoj trgovini, nakon što je Nacrt zakona usvojen u parlamentu.

Ovaj zakon jasno definiše uslove i način obavljanja trgovine i trgovinskih usluga, precizira prava i obaveze trgovaca, pravila za e-trgovinu, te mjere zabrane nepoštenog trgovanja.

Najviše pažnje privukao je prijedlog o uvođenju neradne nedjelje u Federaciji BiH. Javna rasprava će trajati 60 dana, a predlagač zakona ima obavezu da prilikom izrade konačnog prijedloga uzme u obzir sugestije, primjedbe i prijedloge iznesene tokom rasprave.

Zakon obuhvata rad uslužnih objekata, obrta i starih zanata, a javnost je najviše zainteresirana za odluku o neradnoj nedjelji. Prema resornom ministarstvu, trenutni način regulacije rada nedjeljom nije zadovoljavajući.

“Potrebno je uspostaviti harmonizaciju na tržištu Federacije. Do sada je ovo pitanje bilo prepušteno lokalnim i gradskim samoupravama, što je dovelo do neujednačene prakse i povlaštenih položaja za neke subjekte. Novi zakon to neće dozvoliti”, izjavio je ministar trgovine FBiH Amir Hasičević (Naša stranka).

Zakon će također regulisati artikle koji se prodaju na benzinskim pumpama, ograničavajući ih samo na sitne prehrambene proizvode. Nekoliko prodajnih objekata će biti izuzeto iz ovog zakona, dok će kazne za kršenje zakona biti visoke.

Hasičević je istakao da će suvenirnice, pekare, cvjećare i neke prodavnice biti oslobođene od zabrane rada nedjeljom: “Neke izuzetke smo napravili kako bismo omogućili da život funkcioniše u ostalim normama.”

Stručni savjetnik u Ministarstvu trgovine FBiH Stjepan Busonjić govorio je o kaznama koje će se kretati od 5 do 30 hiljada KM, zavisno od prekršenog člana zakona.

“Vrijeme je da nedjelja postane dan za porodicu. Ako zakon bude usvojen, veliki trgovački lanci i ostali subjekti obuhvaćeni zakonom neće imati pravo raditi nedjeljom”, zaključio je Busonjić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija