Počela obuka i osvježenja znanja kontrolora leta u BiH

Počela obuka i osvježenja znanja kontrolora leta u BiH


U Mostaru je započela obuka nove generacije kontrolora leta. Ova obuka predstavlja prvi put da se cjelokupna obuka kontrolora zračnog prometa provodi u Bosni i Hercegovini. Obuka se odvija zahvaljujući upotrebi najsavremenijih prijenosnih simulatora, omogućujući provođenje obuke na bilo kojoj lokaciji s prilagodbom operativnom okruženju i zračnom prostoru jedinica kontrole letenja.

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) surađuje s danskom trening organizacijom GATE Aviation Training u provedbi ove obuke.

Trenutno se obučava 14 kandidata za oblasne, devet kandidata za prilazne proceduralne i aerodromske kontrolore zračnog prometa, te dva kandidata za aerodromske kontrolore zračnog prometa.

Osim toga, provodi se i obuka osvježenja znanja za postojeće 73 kontrolora.

BHANSA planira uspostaviti vlastitu organizaciju za osnovno osposobljavanje kako bi samostalno provodila obuku kontrolora zračnog prometa, smanjujući ovisnost o eksternim pružateljima usluga. Ovaj projekt predstavlja važan iskorak za BHANSA-u, omogućujući efikasno upravljanje procesom obuke i stvaranje novih poslovnih prilika.

Istovremeno s obukom kontrolora zračnog prometa, BHANSA je, također uz podršku organizacije GATE Aviation Training, započela i proces uspostave i certifikacije vlastite organizacije za osnovno osposobljavanje.

“Za razliku od dosadašnjeg načina osnovnog osposobljavanja u trening centrima u inozemstvu, BHANSA će, nakon certifikacije biti u mogućnosti samostalno provoditi sve faze obuke kontrolora zračnog prometa, što će omogućiti efikasno upravljanje resursima i minimizirati rizik nedostatka obučenih kontrolora zbog masovnog odliva na sve otvorenije svjetsko tržište. Uspostavom vlastite trening organizacije u potpunosti će se smanjiti ovisnost procesa obuke od eksternih pružatelja usluga, a BHANSA će biti u mogućnosti ostvariti i dodatne prihode pružanjem usluga obuke kontrolora zračnog prometa za potrebe globalnog tržišta”, navodi Primorac dodajući kako ovaj jedinstveni projekt predstavlja veoma važan iskorak u unaprjeđenju poslovanja, jer će omogućiti ne samo efikasno upravljanje procesom obuke kontrolora zračnog prometa, nego će stvoriti i nove poslovne prilike za rast i širenje BHANSA-e.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija