Počeli radovi za nelegani kamenolom: Građani najavili proteste i blokadu

Počeli radovi za nelegani kamenolom: Građani najavili proteste i blokadu


Pokretanjem kamenoloma s nelegalnom dozvolom, (bez javne rasprave i suglasnosti mještana ) jedan km od centra Poriča, nedaleko Bugojna, bilo bi uništeno 24 duluma šume, imovina detonacijama, ugroženo zdravlje ljudi prašinom, uništeni usjevi,… čime bi posljedice ove ekološke katastrofe bile nesagledive.

Poriče je prirodni fenomen zračne banje (visoke koncentracije ozona i negativnih jona), koja se spušta niz Koprivnicu, koritom rijeke Poričnice, koji je uveliko bio prepoznao i predsjednik Tito, koji je na Koprivnici (u ovome zelenom raju) imao dvije čuvene vile piše Crna-Hronika.

Ogorčeni Anel Hodžić poslao potresnu poruku: Zadnjih 5 godina sam protjeran odavde. Radio sam za 500KM povraćao sam…

Ibro Mandara, vlasnik firme Kvatro doo, koji je na nelegalan i nezakonit način dobio samo jednu od vise potrebnih dozvola je jutros započeo radove na mjestu gdje planiraju otvoriti kamenolom.

Mještani Poriča su 17.07.2022. prijavili policiji u Bugojnu da spomenuti privrednik ima namjeru da započne radove. Jutros, u 10 sati Ibro Mandara je došao na lice mjesta i započeo neke radove u pratnji svog sina i jednog radnika. Oko 10 sati je došla veća grupa mještana Poriča da spriječi to što je Ibro zamislio da uradi. Na licu mjesta je već bila policija koja je došla, a ne znamo po čijem pozivu, da li nas mještana, ili Ibre Mandare.

Spomenuti investitor je radove obavljao do 13.30. Ovim putem želimo da obavijestimo javnost i molimo sve nadležne da se uključe u rješavanje ovoga problema kako bi spriječili nelegalni rad i uništavanje prirode i zdravlja mještana Poriča.

U Bugojnu je zadnjih 20 godina sistematski uništavana privreda i firme, a izgleda da će se isto desiti sa šumama, rijekama, potocima i ostaloj prirodi.

Uskoro blokada i protesti građana


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija