Počeo Dodikov sastanak u Palati RS: Došao i HDZ-ovac koji se nije odazvao Schmidtu

Na sastanak su stigli i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nenad Stevandić, premijer i ministri u Vladi RS, ali i ministar u Vijeću ministara BiH Staša Košarac

U Banjoj Luci je počeo sastanak predsjednika RS Milorada Dodika sa predstavnicima institucija RS i BiH, te liderima stranaka.

Najavljeno je da će se razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji, od postupanja Christiana Schmidta, kojeg ističu ne priznaju kao visokog predstavnika, do optužnice protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića.
Prisustvuje i Pranjić

Na sastanak su stigli i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nenad Stevandić, premijer i ministri u Vladi RS, ali i ministar u Vijeću ministara BiH Staša Košarac.

Također, na iznenađenje mnogih, nakon što juče nije imao vremena za sastanak s Visokim predstavnikom, potpredsjednik RS iz HDZ-a, Davor Pranjić došao je na sastanak sa Dodikom, gdje će se raspravljati upravo o Schmidtu, javlja N1.

Prije sastanka oglasio se i advokat Milorada Dodika. Najavljuje prigovore na optužnicu.

Goran Bubić za Srnu kaže da je potvrđivanjem optužnice protiv predsjednika RS Milorada Dodika, kao i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića Sud BiH uvučen u pravosudni “živi pijesak”.

Bubić je pojasnio da je optužnica apsolutno nezakonita jer je krivično djelo koje se inkriminiše u optužnici “neizvršenje odluke visokog prestavnika u BiH” pravno nepostojeće.

-Gospodin Schmidt nije aktivno legitimisan da bude zakonodavac u BiH, ni institucionalno, ni lično/personalno, kako sam ranije izjavljivao i obrazlagao, imajući u vidu odredbe tačke 1.2. Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma“, rekao je Bubić za Srnu nakon potvrđivanje optužnice od Suda BiH.
Prigovori odbrane

Ako krivično djelo pravno ne postoji, a ne postoji ako ga nije regulisao ustavni zakonodavac, odnosno zakonodavac po Ustavu BiH, dodao je Bubić, onda ga niko ne može ni počiniti, pa ni optuženi u ovom predmetu.

“Nepostojanje krivičnog djela je legitiman zakonski razlog za prethodne prigovore, koje će odbrana podnijeti protiv optužnice u zakonskom roku. Ovo slijedi iz načela zakonitosti /nema krivičnog djela ako nije propisano zakonom/ koje je esencija pravne sigurnosti i uređenog pravnog poretka. Nije dovoljno da su navodne izmjene Krivičnog zakona BiH objavljene u službenom glasilu BiH, već je potrebno da izmjene u stvarnosti potiču od zakonodavca, a ne neistinitog visokog predstavnika“, naglasio je advokat Bubić.

Osim prethodnih prigovora, naveo je Bubić, odbrana planira da podnese još dva proceduralna zahtjeva, saglasno mogućnostima iz Zakona o krivičnom postupku BiH.

“Prema našem mišljenju, odluka Suda BiH po prethodnim prigovorima na optužnicu, kao i drugim zahtjevima, biće stvarni test može li se u ovom slučaju očekivati pošteno suđenje ili ne, i te odluke Suda BiH će opredijeliti dalje postupke odbrane. Iz dosadašnjeg postupanja nije vjerovatan pošten sudski postupak”, kazao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79