Početak revolucionarnog ispitivanja: Prva mRNA vakcina protiv raka pluća na pacijentima

Početak revolucionarnog ispitivanja: Prva mRNA vakcina protiv raka pluća na pacijentima


Doktori su započeli kliničko ispitivanje prvog mRNA cjepiva protiv raka pluća, označavajući značajan napredak u borbi protiv ove smrtonosne bolesti. Vakcina, poznato kao BNT116 i razvijeno od strane kompanije BioNTech, moglo bi spasiti hiljade života.

Rak pluća ostaje najčešći uzrok smrtnosti od raka globalno, sa oko 1,8 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Posebno su teški izgledi za preživljavanje kod pacijenata s uznapredovalim stadijima bolesti, gdje se tumori šire na druge dijelove tijela. Novi tretman BNT116 cilja promjenu tih statistika.

Vakcina djeluje obučavanjem imunološkog sistema da prepozna i napadne stanice raka te spriječi njihov povratak, koristeći mRNA tehnologiju sličnu onoj korištenoj u vakcinama protiv Covida. BNT116 je specifično razvijen za liječenje nesitnostaničnog raka pluća (NSCLC), najčešćeg oblika ove bolesti.

Prvo svjetsko kliničko ispitivanje faze 1 započelo je u 34 istraživačka centra u sedam zemalja: Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Španiji i Turskoj. U Velikoj Britaniji, šest lokacija sudjeluje u ispitivanju, a prvi pacijent, Janusz Racz, primio je vakcinu u utorak. Racz, 67-godišnji znanstvenik iz Londona, koji je dijagnosticiran s rakom u maju, odlučio je sudjelovati u istraživanju kako bi pomogao u razvoju novih tretmana.

Racz će primati šest uzastopnih injekcija tokom 30 minuta, a potom vakcinu svake sedmice tokom sljedećih šest sedmica, te svake tri sedmice tokom 54 sedmice. Profesor Siow Ming Lee, koji vodi ispitivanje u Velikoj Britaniji, izrazio je optimizam u pogledu rezultata, nadajući se da će vakcina pomoći u sprječavanju povratka raka i poboljšati stope preživljavanja.

Uspjeh ovog ispitivanja mogao bi dovesti do uvođenja vakcine kao standardnog tretmana širom svijeta, značajno poboljšavajući šanse za preživljavanje kod pacijenata s rakom pluća.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija