Podignuta optužnica za krijumčarenje cigareta u vrijednosti 1,15 miliona KM

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) podigao je optužnicu protiv Mevljudina Kalača, državljanina Crne Gore, zbog krijumčarenja cigareta u vrijednosti od 1,15 miliona KM.

Optuženi Mevljudin Kalač (1977) iz Crne Gore, tereti se da je u teretnom motornom vozilu iz Crne Gore u BiH prokrijumčario veliku količinu cigareta namijenjenih ilegalnom duhanskom tržištu. Kalač, rođen 1977. godine u Rožaju, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, 20. februara 2021. godine, upravljajući kamionom, iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, prokrijumčario veliku količinu cigareta, koja nije zavedena u carinskoj dokumentaciji, prevozeći ih skrivene u kamionu, koji je prevozio sekundarne papirne sirovine iz pravca Crne Gore, ka krajnjem odredištu u Republici Hrvatskoj.

– Nakon ulaska u BiH, ovlaštene službene osobe Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kamion su pod pratnjom sprovele na carinski terminal u Sarajevu, gdje je upotrebom specijalističke opreme za skeniranje i preglede tereta, otkrivena količina od 292.499 kutija cigareta, procijenje tržišne vrijednosti od 1.149.872,07 KM – navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Cigarete su zaplijenjene i oduzete, a optuženi je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

– Ova zapljena, jedna je od najvećih zapljena krijumčarenih cigareta u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopćenju.

Optuženi se tereti da je, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenio robu veće vrijednosti, te time počinio krivično djelo-krijumčarenje iz člana 214. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79