Podnesen zahtjev za pokretanje prekšajnog postupka protiv “Pravde za Davida”

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka danas su podnijeli Osnovnom sudu u Banjaluci zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica P.K., B.G. i A.G.,  organizatora javnog skupa “Podrška Pravdi za Davida” održanog 30. decembra 2018. godine.

– Organizatori javnog skupa se nisu pridržavali obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske, te su nakon održavanja prijavljenog javnog skupa na Trgu Krajine, organizovali i vodili neprijavljen javni skup u  pokretu. Organizatori javnog skupa su zajedno sa okupljenim građanima, zaustavljali i održali javni skup u blizini objekata koji se posebno obezbjeđuju, ispred objekta RTRS-a i stambene zgrade u kojoj živi Ž.K., na više lokacija izvršili potpunu blokadu i obustavu saobraćaja, a zatim  na parking prostoru u Vidovdanskoj ulici onemogućili izvođenje predviđenog kulturno-zabavnog programa – navodi se u saopštenju iz Policijske uprave Banjaluka.

Dodaje se i da organizator javnog skupa nije obezbjedio red i mir na javnom okupljanju, što je za posljedicu imalo činjenje prekršaja po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, Zakonu o javnom redu i miru RS i krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonikom RS-a od učesnika javnog skupa.

– Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju odgovornosti redarske službe zbog nepostupanja po Zakonu o javnom okupljanju RS-a, kao i na identifikovanju i drugih lica koja su učestvovala u izvršenju prekršaja i krivičnih djela – navodi se u saopštenju.

Policijski službenici u večeranjima satima rasjerali su građane koji su se vratili na Trg Krajine, a nekoliko osoba je privedeno dok se traga za nekoliko osoba, među kojima je i Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića. Od te večeri u Banjaluci je zabranjeno okupljanje grupe “Pravda za Davida”, a Suzana Radanović, majka ubijenog mladića svake večeri u 18 časova pali svijeću za sina kod hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci pri čemu joj se pridruži nekoliko desetina građana.

(Hayat / Foto: Arhiv)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments