Podnesene tužbe protiv Vlade RS zbog dodjela koncesije za projekata na Bukovoj kosi i u Bistrici

Na protokol Okružnog suda u Banjoj Luci danas su podnesne dvije tužbe protiv odluka Vlade Republike Srpske kojima se odlučuje o koncesijama na području Grada Prijedora, i to protiv Rješenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli koncesije za istraživanje uglja na lokalitetu „Bukova kosa“ i protiv Odluke o pokretanju postupka dodjele koncesije za eksploataciju uglja na lokalitetu „Bistrica“ kod Prijedora.

Tužbe su bazirane na skoro identičnim navodima, i to nepostojanja važećeg Dokumenta o politici dodjele koncesija u Republici Srpskoj, a koji je temeljni za legitimnu dodjelu koncesija i raspolaganja javnim dobrima, a koji usvaja Narodna skupština Republike Srpske. Pored toga, razlog tužbe u vezi projekta na Bukovoj kosi jeste i postojanje sudskog postupka protiv ranije odluke Vlade u vezi istog projekta, a postupak još uvijek traje.

Inače, Dokument o politici zadnji put donesen je 2006. godine na period od tri godine i davno je prestao da važi, a novi nije donesen ni nakon 17 godina. Stoga, Vlada Republike Srpske nije imala zakonsko uporište za donošenje spornih odluka, a koje je uprkos tome donijela sa ciljem dodjele koncesija na lokalitetima “Bukova kosa” i “Bistrica”. Zajedno sa mještanima koji se protive kontroverznim projektima, ranije je održana i konferencija za medije.

“U tužbama je istaknut i poseban zahtjev za odlaganje izvršenja obje odluke Vlade, čime bi se po sili zakona naložilo suspendovanje daljih postupanja vlasti, a kojima bi se eventualno legalizovalo stanje na terenu, što je ozbiljan izvor pravne nesigurnosti. Nadamo se uvažavanju tog zahtjeva, jer bi odluka nadležnog suda svakako bila cjelishodna i sa zaključcima Skupštine grada Prijedora usvojenih na posebnoj sjednici, a kojim se primarno zahtjeva privremena obustava svih radnji koji se tiču oba projekta”, izjavio je Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru za životnu sredinu, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79