Pogledajte fotografije ispred Covid ambulante: Velike gužve, među njima je ponajviše starijih i iscrpljenih osoba

Trećim valom koronavirusa Kanton Sarajevo bilježi ogroman veliki broj pozitivnih na koronavirus i trenutno predstavlja najveće žarište u cijeloj zemlji.

Domovi zdravlja, odnosno COVID ambulante bilježe velike gužve, obzirom na tešku situaciju, a posebno je teško u Semizovcu, javlja Hayat.

U ovom dijelu Kantona Sarajevo, ispred COVID ambulante, na desetine građana čeka red za testiranje. Među njima je ponajviše starijih i iscrpljenih osoba.

Jako teško stanje je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu što je jutros za Hayat potvrdila i prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica.

“Kiseonik smo sinoć tankovali u sve silose, rangere i boce ali je potrošnja ogromna. Količine koje sada imamo bit će dovoljne za 48 sati – kazala je Izetbegović.

Sa problemom nedostatka kiseonika suočit će se uskoro se i zdravstveni radnici u drugim kantonima.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac kaže da, zasad, uspijevaju pružiti kiseoničku podršku svim pacijentima kojima je u procesu liječenja potreban kisik.

“Mi imamo zaključen sporazum s Messerom, našim dobavljačem, po kojem su nam obavezni isporučivati količine kisika koje su nam potrebne i nije do bolnice. Pitanje je da li dobavljač, zbog velike potražnje, može isporučiti potrebne količine. Nadam se da će snabdijevanje biti kao i dosad – kazao je jutros za Fenu direktor KBZ.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79