Pogledajte kako fasada pada po Sarajlijama i turistima: “Nadležne ovo ne zanima”

Pogledajte kako fasada pada po Sarajlijama i turistima: “Nadležne ovo ne zanima”


Nažalost svakodnevno možemo pročitati u medijima da se fasada obrušila na Sarajlije i turiste u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnica Benjamina Karić ove godine nastavila je projekat rekonstrukcije fasada u Sarajevu. Tako je prioritet bila sanacija fasade na zgradi u kojoj ona posjeduje stan ali npr zgrada koja je stara 113. godina ne spada u važne projekte ove institucije.

Gradonačelnica iz budžetskog novca napravila fasadu u zgradi u kojoj je kupila stan

Upravo sa zgrade koja je projektovana od strane Josipa Vancaša 1911. godine, kasnije nazvana “Kuća Zadik Haim Levija” padale su fasade po turistima i građanima ovog grada i to samo prije par dana.

Pogledajte video.

 

Nažalost, zgrada koja se nalazi na adresi Velika Avlija br. 14 u Starom gradu a posebno njena fasada, je u ruševnom stanju.

“Ovaj objekat bio je jedan od najljepših primjera bosanskog stila gradnje, projektovana od strane Josipa Vancaša 1911. godine, kasnije nazvana “Kuća Zadik Haim Levija”. Kuća je primjer skladne kombinacije secesijskih i tradicionalnih arhitektonskih elemenata, s poligonalnim erkerom i detaljima inspirisanim bosanskim kućama, koje je danas gotovo nemoguće uočiti zbog trenutnog stanja fasade.

Već smo bezbroj puta pisali vlastima, ali nikada nismo dobili odgovor na naše molbe. Jučer se mogla desiti situacija opasna po život, jer na videu koji vam dostavljamo putem WeTransfera možete vidjeti kako dio fasade otpada na ulicu gdje su nedugo prije bili turisti. Samo čekamo dan kada će doći do nemilog događaja…” – izjavio je ogorčeni Sarajlija koji živi u ovoj zgradi za portal Crna-Hronika.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija