Pogledajte kako je izgledao zadnji dan radnika Leda iz Čitluka: Njih 49 dobilo otkaz

Jučer je bio zadnji dan radnicima koji su zbog gašenja proizvodnje dobili otkaz u tvrtki Ledo Čitluk. Oni su se tužnom pjesmom oprostili od tvrtke, svog radnog mjesta i svojih kolega.

Ispred čitlučkog Leda orila se pjesma ‘Tužno plačem, kuću ostavljam’, a u nastavku pročitajte stihove koji paraju srce:

Nije lako zbogom reći, draga
Dugim putem poći u tuđinu
Ostaviti majku nasred praga
Gledat’ zlatna polja kako zriju

Tužno plačem, kuću ostavljam
Stare staze, travu zelenu
Dragoj ovu pjesmu poklanjam
Meni tugu, tugu golemu

Dragoj ovu pjesmu poklanjam
Meni tugu, tugu golemu

Podsjećamo, tačno 49 radnika tvrtke Ledo Čitluk prestaje raditi. Odluka je to prouzročena gašenjem proizvodnje, pa će navedeni broj djelatnika sreću potražiti negdje drugdje piše Hercegovina.info

“Kada je u pitanju tvrtka Ledo, ona ima djelatnike organizirane u sindikat koji je u sastavu našeg Sindikata. Kao jedan od svojih glavnih ciljeva postavila, još prije ove odluke o gašenju proizvodnjom, bilo je potpisivanje kolektivnog ugovora sa što većim pravima.

Kada su u pitanju prava radnika, ishodili smo da svakom radniku po svakoj godini provedenoj kod poslodavca bude isplaćena polovina prosječne plaće te varijabilni dio, uz ostala primanja i prava. Ono što je postignuto je pozitivno u odnosu na normativne akte.

Zakonom o radu je to regulirano od tri do šest plaća u iznosu od jedne trećine plaće. Dogovorili smo se da se radnicima kumulativno zbroje sve godine s prekidima. Ako je netko bio na bolovanju ili duže odsutan i to će mu se vrijeme obračunati. Isto tako, napravili smo dvije zaštitne grupe. Jedna su bili invalidi, a druga žene do 50 i muškarci preko 55 godina i samohrani roditelji. Njima poslodavac nije mogao otkazati ugovor o radu bez suglasnosti Sindikata , kaže za Hercegovina.info predsjednik Sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79