Pogledajte sramotan i nesavjestan čin na Bentbaši: Iz kombija bacao otpad u rijeku

Foto: Klix.ba

Sarajevo, poznato po svojoj bogatoj kulturnoj baštini i predivnoj prirodi, nažalost, suočava se s problemom neodgovornog ponašanja pojedinaca prema okolišu. Današnji incident kod Mošćanice, gdje je muškarac iz kombija bacao otpad direktno u rijeku, jasan je pokazatelj koliko je poštovanje zaštite prirode često zapostavljeno.

Svjedoci ovog incidenta, čitatelji portala Klix.ba, snimili su muškarca kako parkira kombi tik uz obalu Mošćanice i potom počinje izbacivati velike količine otpada, ignorirajući jasno postavljen znak koji zabranjuje odlaganje otpada izvan posuda.

Štaviše, treba naglasiti da se radi o zaštićenom području, što dodatno naglašava ozbiljnost prekršaja.

Područje Bentbaše, gdje se incident dogodio, već sedam godina uživa status Zaštićenog pejzaža prema Zakonu usvojenom od strane Skupštine Kantona Sarajevo. Stručno obrazloženje ovog zakona ističe visok stepen biološke, geomorfološke i hidrološke raznolikosti, kao i kulturno-historijske vrijednosti ovog područja. S obzirom na činjenicu da je evidentirano čak 70 različitih tipova staništa te visoka stopa endemičnosti biljaka, jasno je koliko je važno očuvati ovo područje.

Prostor Bentbaše obiluje raznovrsnošću, uključujući dolinu Miljacke, pećine Toplik i ispod Šehove korije, stijene i plato Jekovca sa pećinom, Babin zub te strme padine tipične za kraški teren. Hidrološka raznolikost također je impresivna, s vodotocima poput Miljacke i Mošćanice te vrelima poput Abu Hajat kod Šehove korije. Osim toga, ovdje se nalaze i kulturno-historijske vrijednosti kao što su Kozija ćuprija i Šehova Korija.

Stoga, incident poput bacanja otpada u rijeku Mošćanicu ne samo da predstavlja kršenje zakona i nepoštivanje propisa o zaštiti okoliša, već i direktnu prijetnju bogatstvu prirode i kulturne baštine ovog područja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79