Pogledajte video: Hrvatska policija postrojila migrante uz rub provalije, pucali uzrak

Migranti koji su legalno vraćeni iz Slovenije u Hrvatsku ilegalno su prebacivani u BiH, piše Žurnal, pozivajući se na snimak nastao 6. avgusta na području Velike Kladuše, kada je zvanično zabilježen granični incident.

Građani su snimili kombi hrvatske policije i migrante koji se izvlače iz provalije.

– Upucat ću te – kaže hrvatski policajac migrantu koji je stajao nad šumskom provalijom dubokom desetak metara.

Nešto kasnije, kako se navodi, i drugi migranti izvedeni su iz policijskog kombija i natjerani da stanu na rub dubokog jarka. Hrvatski policajac je izvadio pištolj i ispalio nekoliko hitaca uzrak.

Migranti su skočili u jarugu na čijem dnu je granica s BiH, a sve se navodno dešavalo 6. avgusta ove godine.

Čahure na mjestu incidenta

Poziv Graničnoj policiji BiH uputili su bh. građani koji su čuli pucnjavu, a do dolaska graničara u provaliji je bilo dvadesetak migranata. Jedan od građana koji je dojavio za pucnjavu snimio je tu scenu.

– Rekao mi je “upucat ću te” – prepričava u videu jedan od migranata nekoliko sekundi nakon što se uspio izvući.

Pola minute ranije vidi se kombi hrvatske policije kako napušta mjesto s kojeg su migranti faktički gurnuti u provaliju.

Na snimku se, potom, vide i bh. graničari koji pokušavaju ukazati pomoć povrijeđenim migrantima.

– Dvanaest migranata zadobilo je lakše povrede, dok su njih šestorica poslana na radiološku obradu – saopćeno je dan kasnije iz Doma zdravlja Velika Kladuša.

Istog dana, 7. avgusta, hrvatska policija je saopćila kako nema ništa s incidentom te da njihovi policajci nisu u BiH ilegalno prebacili migrante. Ustvrdili su da su samo spriječili ulazak migranata na teritorij Hrvatske.

Istog dana kada su izdali saopćenje da “nemaju ništa sa slučajem”, na mjestu incidenta fotografirane su dvije hrvatske policajke koje su bile maskirane u prostitutke. Došle su da prikriju tragove svog postupanja. Ali zakasnile su, piše Žurnal.

Na putu na kojem je tokom incidenta snimljen kombi hrvatske policije pronađene su i fotografirane čahure od pištoljske municije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments