Pogrešno tumače našu historiju: Strani vodiči u BiH rade bez dozvola

Pogrešno tumače našu historiju: Strani vodiči u BiH rade bez dozvola


Brojne turističke grupe koje posjećuju gradove u Bosni i Hercegovini, bogate kulturno-historijskim naslijeđem, često su vođene od strane stranih turističkih vodiča. Ova praksa, koja traje već godinama, izaziva nezadovoljstvo među domaćim turističkim vodičima od Mostara do Sarajeva. Ne samo da im oduzima posao, već se i kvalitet vođenja dovodi u pitanje, budući da strani vodiči često nisu dovoljno educirani o lokalnoj historiji.

Jedan turistički vodič iz Mostara ističe da strani vodiči često pružaju netačne informacije turistima, što može nanijeti veliku štetu imidžu i reputaciji bosanskohercegovačkog turizma. “Ne biste vjerovali šta sve govore stranim gostima i kako im predstavljaju historijske činjenice. Izmišljaju informacije i jednostavno nanose ogromnu štetu našem turizmu”, kaže vodič.

Federalna ministrica za okoliš i turizam, Nasiha Pozder, naglašava da, prema članu 28. Zakona o turističkoj djelatnosti, strani turistički vodiči moraju imati radnu dozvolu i certifikat o položenom stručnom ispitu koji izdaje Ministarstvo. Turističku iskaznicu izdaje kanton, dok odobrenje za rad izdaje općina ili grad.

Uprkos propisanim kaznama za ilegalni rad, koje se kreću od 100 do 1.000 KM, nije poznato da je iko od stranih turističkih vodiča uhvaćen na djelu. To sugerira na slabu provedbu zakona i nedostatak nadzora nad ovom problematikom.

Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH, napominje da je u Evropi praksa takva da turistički vodiči iz drugih zemalja prepuštaju vođenje lokalnim vodičima.

“Naša praksa nema veze s evropskom. Stigli smo dotle da imamo vodiče po kantonima, mada pojedini ne dozvoljavaju rad turističkim vodičima iz drugih kantona”, kaže Bibanović, dodajući da je njegov kolega iz Breze, koji ima sve potrebne certifikate, u sudskom sporu s Livanjskim kantonom.

Bibanović također naglašava da Bosna i Hercegovina nije uspjela oblikovati domaće turističko tržište na način koji bi bio privlačan i konkurentan na međunarodnom nivou.

“Generalno, mi nismo oblikovali domaće tržište za međunarodno turističko tržište, nismo organizirani, tako da je kod nas sve moguće, pa i to da strani turistički vodiči nesmetano obavljaju svoj posao u našoj državi”, kaže on.

Najveći broj ilegalnih turističkih vodiča zastupljen je u Sarajevu, Mostaru, Međugorju i drugim popularnim turističkim destinacijama u BiH. Kako bi se osigurala kvalitetna usluga i zaštitili domaći turistički vodiči, neophodno je pojačati nadzor i primjenu zakona, te educirati strane vodiče o pravilima i historiji Bosne i Hercegovine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija