Pokrenut postupak protiv Sebije Izetbegović za utvrđivanja sukoba interesa

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo pokrenuo je proces utvrđivanja postojanje sukoba interesa po osnovu Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije KS koji je stupio na snagu sa prvim januarom ove godine.

Među osobama za koje se treba utvrditi da li postoji sukob interesa jeste i direktorica KCUS-a te zastupnica SDA u Skupštini KS Sebija Izetbegović.

Kako je za UNU kazao šef Ureda Erduan Kafedžić, dosad je ustanovljeno postojanje 30 osoba koje su u sukobu interesa, a da je postupak utvrđivanja za sada pokrenut protiv njih 13.

“Ured od jutros provodi aktivnosti na utvrđivanju sukoba interesa kod određenog broja nosioca javnih funkcija u KS, a sve u skladu za početkom primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS. Jedna osoba je i profesorica Izetbegović”, kazao nam je Kafedžić.

Istakao je da su naredni koraci razrješenje dužnosti osoba za koje se utvrdi da li su u sukobu interesa.

“Tu je opcija da Ured ide sa represivnim mjerama, a to su novčane kazne, koje mogu iznositi od 2.000 do 10.000 maraka. Za ponovljeni prekršaj ide više, blokirani su u IDDEEA-i, ne mogu podići saobraćajne, ostale dokumente”, rekao nam je Kafedžić.

Podsjećamo, ukoliko, nakon utvrđenog sukoba interesa, nosilac javne funkcije ne podnese ostavku ili na drugi način ne odstupi s jedne ili više nespojivih funkcija u roku od 30 dana, to će da uradi institucija u kojoj nosilac vrši nespojivu funkciju.

Iako se ranije spominjalo da Sebija Izetbegović planira otići sa čela KCUS-a ona je tu informaciju demantovala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79