Pokrenuta Inicijativa za hitno omogućavanje kartičnog doniranja u FBiH

Pokrenuta Inicijativa za hitno omogućavanje kartičnog doniranja u FBiH


Bosnu i Hercegovinu su nedavno zadesile prirodne nepogode koje su odnijele više od 20 života. Ubrzo nakon ove tragedije, solidarnost među ljudima širom svijeta raste, a mnogi žele donirati sredstva kako bi pomogli ugroženom stanovništvu. Međutim, veliki problem koji usporava proces prikupljanja pomoći je nedostatak mogućnosti za online kartično doniranje u većini humanitarnih organizacija Federacije BiH.

Humanitarne organizacije, prve na terenu u pružanju pomoći pogođenim zajednicama, ovise o donacijama, ali zbog nejasnih propisa i visokih bankovnih provizija, sredstva iz inostranstva često ne stižu u punom iznosu. Zbog toga su Fondacija Mozaik i druge organizacije započele inicijativu za uvođenje kartičnog doniranja, što bi drastično olakšalo prikupljanje sredstava.

Kako ističu humanitarci, trenutni način doniranja putem bankovnih računa često odvraća potencijalne donatore zbog visokih troškova transakcija.

Fondacija Mozaik aktivno radi na rješavanju ovog problema. U saradnji s predstavnicima Vlade, banaka i Agencije za bankarstvo FBiH, cilj je omogućiti da humanitarne organizacije prihvate donacije putem kartica, što bi povećalo transparentnost i ubrzalo proces pružanja pomoći. Sastanak s Federalnim ministarstvom finansija u vezi ovog pitanja planiran je u narednim danima, a uz podršku USAID-a, ova inicijativa bi mogla brzo zaživjeti.

Uvođenje kartičnog doniranja je ključno za brži oporavak pogođenih zajednica, a Fondacija Mozaik se nada da će ova inicijativa omogućiti lakše i efikasnije donacije iz inostranstva, posebno u trenutnim kriznim situacijama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija