Pokušao dići kredit preko interneta, pa ostao bez novca

Policija je zaprimila prijavu 40-godišnjaka da je prevaren prilikom pokušaja dobivanja kredita. Naime, on je na društvenoj mreži dogovorio kredit od više hiljada  eura.

Na zahtjev osobe iz Slovenije s kojom je kontaktirao uplatio je naknadu za obradu kredita u iznosu od 60 eura, a potom je dobio SMS poruku, poslanu naizgled od banke, da mu je novac uplaćen na račun te da uplati 280 eura za aktivaciju kredita. Nakon što je i to uplatio, počinitelj je tražio da uplati još 50 eura za porez. Provjerom kod banke 40-godišnjak je utvrdio da nije zaprimljena nikakva uplata na njegov račun niti su mu slali SMS poruku o uplati te je shvatio da je prevaren.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja da bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja i otkrio počinitelj protiv kojeg slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu za kazneno djelo prevare, javila je policija, koja upozorava građane da budu oprezni i da paze kome se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima.

“Brze pozajmice i krediti koji se oglašavaju na društvenim mrežama naizgled mogu biti privlačni, pogotovo osobama koje su u financijskim problemima ili ne mogu podići kredit u ovlaštenim bankarskim institucijama, no korištenjem takvih usluga građani se vrlo brzo mogu naći u još većim problemima.

Mogu postati žrtve prevare pa se tako može dogoditi da osobe od kojih traže pozajmicu od njih traže prvo uplatu određenog novčanog iznosa za administrativne troškove, a nakon uplate počinitelji pronalaze razne izlike ne bi li odgodili isplatu pozajmice. Isto tako, građani mogu postati i žrtve protupravne naplate pa tako počinitelji od njih mogu silom ili prijetnjom tražiti naplatu novca koji im je posuđen.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79