Policajac u RS optužen za premlaćivanje maloljetnika bošnjačke nacionalnosti izbjegao disciplinsku odgovornost

Rajko Đurić, jedan od četvorice policajaca iz Osmaka koji su optuženi za krivično djelo “povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja”, penzionisan je i na taj način će izbjeći disciplinsku odgovornost.

Preostala trojica policajaca, Dejan Marković, Novica Popović i Dragan Milutinović, suspendovani su do okončanja krivičnog postupka, potvrdila je za Detektor portparolka Tužilaštva KS, Azra Bavčić.

Protiv komandira Policijske stanice u Osmacima Dejana Markovića, krim inspektora Novice Popovića i policajca Dragana Milutinovića trenutno se vodi unutrašnji postupak, nakon kojeg će biti pokrenut disciplinski postupak, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

“Disciplinski postupak je u potpunosti nezavisan od krivičnog postupka, te krivična odgovornost ne isključuje disciplinsku odgovornost policijskog službenika ukoliko se utvrdi da je činjenje krivičnog djela ujedno i povreda dužnosti,” navodi se u odgovoru MUP-a.

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini optužilo je četvoricu policajaca za grubo zlostavljanje i tjelesno povređivanje maloljetnika Ajdina Jusića u augustu prošle godine, čime su počinili krivično djelo “povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja”. Prema optužnici, policajci su koristili neopravdanu i prekomjernu fizičku silu.

Optuženi su se 8. aprila ove godine pred Osnovnim sudom u Zvorniku izjasnili da nisu krivi. Tokom suđenja je pročitano da su maloljetnog Jusića ispitivali bez prisustva roditelja, a komandir Marković ga je udario pesnicom u lice, zastrašivao oružjem i udarao po vratu i ramenima. Đurić je, prema optužnici, lomio prste Jusiću, dok su ga Popović i Milutinović tukli tokom vožnje policijskim vozilom, nakon čega su ga onesviještenog ostavili ispred kuće.

Suđenje će biti nastavljeno čim se novi sudija, koji je preuzeo predmet, adekvatno pripremi, kako je rekao Miodrag Stojanović, branilac optuženih.

Juso Jusić, otac maloljetnog Ajdina, koji je napad prijavio unutrašnjoj kontroli, a kasnije i Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini, izjavio je da se njegov sin još uvijek oporavlja od traume i nada se skorom početku suđenja kako bi pravda izašla na vidjelo.

“Ajdin još pije tablete i često sanja te događaje, što ga jako uznemirava. Nadamo se da će suđenje uskoro početi i da će pravda biti zadovoljena,” izjavio je Juso Jusić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79