Policajci na terenu učili upravljati semaforima

U centru pažnje danas je bila raskrsnica Velebitske i ulice Bruna Bušića, gdje su policajci okupljeni kraj ormarića za semafor postali neobičan prizor za prolaznike. Naizgled običan dan za policijske službenike u splitsko-dalmatinskoj PU pretvorio se u neobično iskustvo, privlačeći pažnju javnosti.

Sedam policajaca bila su angažovana u redovnim poslovima, ali ovaj put ne u zaustavljanju saobraćaja ili rješavanju krivičnih djela. Umjesto toga, učestvovali su u praktičnoj obuci za upravljanje novim semaforima koji su nedavno instalirani u sklopu projekta “Inteligentni transportni sistemi”. Ova raskrsnica jedna je od 11 modernizovanih, a policajci su očigledno uživali u ovoj neobičnoj obuci.

Prema informacijama iz PU splitsko-dalmatinske, obuka policajaca dio je inicijative za povećanje efikasnosti i bezbjednosti saobraćaja u gradu. Policajci su stajali pored ormarića za semafor i “upravljali semaforima iz kutije”, simulirajući situacije koje bi mogli susresti tokom redovnih dužnosti.

Dalmatinski portal prenosi da su policajci, dok su obavljali svoj “redovan zadatak”, pritom i uživali. Smijali su se, padali su selfiji, a atmosfera je bila opuštena i prijateljska. Ovaj neobičan prizor dodatno je začinio uobičajenu rutinu policijskog posla, pružajući građanima priliku da vide drugačiju stranu policijske službe.

Iako se radi o neobičnom događaju, inicijativa da policajci sami upravljaju semaforima ima za cilj unaprijediti njihove vještine i razumijevanje funkcionisanja modernih transportnih sistema. Učenje kroz praktično iskustvo može doprinijeti boljoj koordinaciji u regulisanju saobraćaja i bržem reagovanju u hitnim situacijama.

Projekat “Inteligentni transportni sistemi” postaje ne samo simbol modernizacije gradske infrastrukture, već i prilika za obuku i saradnju između policije i lokalnih zajednica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79