Policajci optuženi da su uzeli 300 KM mita. Tjerali su vozača da plati kaznu na licu mjesta?

Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda Banja Luka potvrdio je optužnicu protiv dvojice policajaca Policijske uprave Istočno Sarajevo, Predraga Tešanovića i Vladana Radojčića, zbog krivičnog djela primanje mita.

Optužnicu je podiglo Tužilaštvo RS-a, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Prema navodima optužnice, njih dvojica su 3. jula 2022. godine na području opštine Istočna Ilidža, zaustavili automobil “peugeot”, te vozaču saopćili da je počinio prekršaje – korištenje pogrešne trake za preticanje i prekoračenje brzine, kao i da je za to propisana novčana kazna 600 KM i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca.

Potom su od oštećenog zahtijevali da im odmah plati polovinu tog iznosa kako mu ne bi izdali prekršajni nalog, te primili 300 KM.

“Na traženje oštećenog da mu za navedenu uplatu izdaju potvrdu o plaćanju kazne, nisu je izdali, pravdajući time da, ukoliko bude tražio potvrdu o uplati u policijskoj stanici, da će mu tamo biti naplaćena cijela kazna i oduzeta vozačka dozvola na dva mjeseca, nakon čega su vratili dokumenta oštećenom koji je potom nastavio put, a optuženi prisvojili novac”, stoji u optužnici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79