Policajcima koji zlostavljaju žene umjesto otkaza smanjenje plaće

Najmanje šest policajaca u Bosni i Hercegovini trenutno je pod istragama zbog nasilja u porodici, ali su interni postupci u policiji zaustavljeni dok se ne okončaju krivični, pokazuju podaci koje je prikupio Detektor.

Ranije kazne za policajce nasilnike u porodici bile su novčane. U 2020. godine policajac Jasmin T. u porodičnoj kući u Bosanskom Petrovcu pretukao je svoju suprugu.

Ovaj stariji narednik je nakon kraće verbalne rasprave stisnuo šake i nekoliko puta udario ženu u stomak i glavu.

Kolege su ga taj dan privele, a tri mjeseca poslije protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. Nije negirao što je uradio i disciplinsko povjerenstvo je utvrdilo da je napravio težu povredu radne dužnosti. Kažnjen je smanjenjem plaće od 15 posto na dva mjeseca. Nakon toga je nastavio raditi u interventnoj jedinici.

Istraživanje pokazuje da su ranije kazne za policajce nasilnike u porodici često bile novčane. Uprkos suspenzijama ili smanjenjima plaće, neki od njih su se vratili na posao nakon što su prošli disciplinske postupke. Stručnjaci i aktivisti tvrde da su takve kazne nedovoljne i ne šalju pravu poruku žrtvama nasilja.

Žrtve nasilja u porodici često su obeshrabrene prijavljivanjem slučajeva ako policajci koji su optuženi za nasilje i dalje ostaju u službi.

Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH, ističe da su novčane kazne nedovoljne te poziva na uvođenje jačih kazni i mjera kako bi se zaštitile žrtve.

Ova situacija postavlja hitnu potrebu za reformom policijskih postupaka i sankcija u Bosni i Hercegovini. Pravila i procedure moraju biti ažurirani tako da osiguraju učinkovito suočavanje s policijskim nasiljem, a kazne bi trebale biti proporcionalne ozbiljnosti prekršaja. “Nulta tolerancija” treba postati temeljno načelo kako bi se poslala jasna poruka svim policijskim službenicima.

Reforma bi trebala uključivati i sistemsku obuku policijskih službenika o prepoznavanju i suzbijanju nasilja u porodici. Osim toga, saradnja s nevladinim organizacijama i stručnjacima za rodnu ravnopravnost može pridonijeti boljem suprotstavljanju ovom ozbiljnom društvenom problemu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79