Policijski komesar MUP-a KS: “Povratnici u djelo su naša frustracija”

Policijski komesar MUP-a KS: “Povratnici u djelo su naša frustracija”


Fatmir Hajdarević, policijski komesar MUP-a KS u intervjuu za Raport govori o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u KS, problemima koje je zatekao dolaskom na poziciju komesara, a odgovara i na pitanja trpi li pritiske zbog Sky i Anom aplikacije.

Pojašnjava i zbog čega je blokirana nabavka policijskih uniformi u KS, te kakva je saradnja policije s drugim nadležnim institucijama i građanima u Kantonu Sarajevo, kao i o problemima s kojima se policija susreće u svom radu, te šta se radi na njihovom rješavanju.

Komesar Hajdarević, godinu je na ovoj poziciji na koju je 2023. godine došao s mjesta zamjenika policijskog komesara MUP-a KS.

Hajdareviću neki spočitavaju da ne istupa često u javnosti, te dovode u pitanje njegova nastojanja da se izbori s izazovima koje nosi ta funkcija, ali ovaj diplomirani kriminalista u policijskim strukturama, od nekadašnjeg MUP-a RBiH, do MUP-a KS na različitim pozicijama je od 1993. godine.

Od 1998. godine bio je stipendista Vlade Republike Turske na petogodišnjem visokoškolskom studiju u Ankari, a po završetku fakulteta i povratku u BiH obavljao je niz funkcija, između ostalog i one šefa Odsjeka kriminalističke policije Vogošća u Petoj policijskoj upravi, šefa Ureda policijskog komesara, komandira u Jedinici za specijalističku podršku, komandira policijske stanice u Policijskoj stanici Novi Grad i Četvrte PU, te načelnika PU Ilidža.

Proteklih mjesec dana u Sarajevu je u tragičnim događajima koji su uznemirili javnost smrtno stradalo pet osoba, a od početka godine evidentirano je niz krivičnih djela zbog čega je u aprilu održana i tematska sjednica Skupštine KS, o sigurnosnoj situaciji koja je rezultirala i zaključcima koji su obavezali i Upravu policije KS na dodatne aktivnosti s ciljem unapređenja rada i podizanja nivoa sigurnosti. Šta ste poduzeli na tom planu i imate li kapacitete i resurse za provedbu skupštinskih zaključaka?

S aspekta vrijednosti života, svaka smrt na nasilan način je nemjerljiva tragedija. Mi smo toga svjesni kao građani, kao roditelji i kao policijski službenici. Kao policijskim službenicima, fokus nam je da u najkraćem roku počinioce lišimo slobode i prikupimo potrebne dokaze koji će odgovorne staviti iza rešetaka na dug period. Isto tako, kako samostalno, tako i u saradnji s drugim agencijama, neprestano radimo na sprečavanju izvršenja različitih krivičnih djela. Nažalost, nije moguće uvijek spriječiti izvršenje krivičnog djela.

Kad se ocjenjuje stanje sigurnosti na nekom području, u našem konkretnom slučaju na području Kantona Sarajevo, svakako da je nedovoljno dati ocjenu sa samo jednog aspekta. Puno faktora se mora uzeti u obzir, od uvida kakav nam daju naše službene evidencije, preko ličnog osjećaja sigurnosti svakog građanina i gosta, iskustava onih koji su oštećeni nekim protivpravnim radnjama, pa do aktuelnih javnih narativa o toj temi.

Nije objektivno očekivati da zvanični podaci o kretanju faktora koji utječu na sigurnost, u prvom redu o kriminalitetu i saobraćaju, naprave veliku prevagu u tome da se jedan stanovnik našeg kantona osjeća sigurnije.

Međutim, to u isto vrijeme ne znači da ti podaci nisu relevantni. Svakako da jesu, jer je stanje u brojnim oblastima značajno unaprijeđeno, posebno u oblasti imovinskih delikata, organizirane krađe automobila, učešća maloljetnika u izvršenju krivičnih djela i slično. Kao što su napravljeni iskoraci u ovim segmentima, radimo svim svojim kapacitetima da napravimo iskorake i u drugim oblastima, kao što su paljevine vozila i upotrebe vatrenog oružja. Što se tiče kapaciteta i resursa – sada radimo s onim što imamo, ali ulažemo značajne napore da se ojačamo kadrovski, tehnički i materijalno. Sve zaključke koji se odnose na Upravu policije MUP-a Kantona Sarajevo ispunjavamo u skladu s trenutnim mogućnostima, te ne postoji nijedan čija realizacija nije započela.
Nasilje u porodici je problem čitave zajednice

Evidentno je da u mnogim slučajevima policija reagira kada određene situacije kulminiraju tragičnim posljedicama čiji uzroci korijen imaju u poremećajima koji nisu prevenirani ili sanirani kroz djelovanje drugih institucija i ustanova, ali se odgovornost “adresira” na policiju. Kako Vi u tom kontekstu ocjenjujete saradnju s drugim organima čiji rad ili nerad neposredno utječu i na aktivnosti policije i da li se po Vašem mišljenju dovoljno radi na prevenciji kriminaliteta u KS?

Policija je važna, ali i dalje samo jedna karika u lancu koji u potpunosti mora funkcionirati kako bi se napravio značajan iskorak u bilo kojem segmentu kad pričamo o sigurnosti i prevenciji kriminaliteta. U pravilu, slučajevi koji s pravom snažno uznemire javnost spadaju u grupaciju onih krivičnih djela koja je vrlo teško, gotovo nemoguće prevenirati isključivo policijskim mjerama i radnjama. Efikasnost policije u takvim djelima se ogleda u brzini i efikasnosti reakcije na događaj – na rasvjetljavanju svih okolnosti događaja, identifikaciji i pronalasku izvršioca, te njegovom procesuiranju u što kraćem roku.

Nasilje u porodici koje, nažalost, u određenim slučajevima završi smrtnim ishodom, najčešće po ženu – problem je čitave zajednice. Od potrebe za destigmatiziranjem žrtve, većom mrežom podrške za žrtve nasilje, sistemskim praćenjem porodične situacije, do efikasnijeg sistema zaštite žrtve i pravnog tretmana počinioca nasilja. Također, ne može se zanemariti ni činjenica da sistemski odgovor na osobe s psihičkim poteškoćama različitih složenosti, koje se nerijetko pojavljuju i kao počinioci krivičnih djela i prekršaja, nije dobar i adekvatan. Kako se multisektorski pristupilo pitanju maloljetnika u sukobu sa zakonom, sa mnoštvom preventivnih programa kroz različite institucije, na takav i sličan način se mora pristupiti i drugim detektiranim problemima, posebno s aspekta otklanjanja ili umanjenja uzroka problema, kako bi se manje bavili samo posljedicama.
Reducirati mogućnost otplate zatvorske kazne

Građani su frustrirani činjenicom da je česta pojava da su počinitelji krivičnih djela nerijetko povratnici u vršenju tih djela. Da li ste Vi kao komesar aktuelizirali taj problem i kakva je Vaša saradnja s Tužilaštvom KS?

Foto: CH

Naravno da je to frustirajuća činjenica, kako za građane, tako i za nas, a vjerujem i za tužioce. U prošloj godini, gotovo 60 posto svih onih koje smo obrađivali i procesuirali za različita krivična djela su povratnici u vršenju krivičnih djela. Cijenim da nam činjenice ukazuju na to da je kaznena politika neadekvatna, ali i da osobe koje budu procesuirane, pa i odsluže određene kazne ne prođu adekvatan proces resocijalizacije. Također, uvjeren sam da bi suzbijanju ovog problema pomoglo i to kada bi neka zakonska rješenja doživjela izmjene u pravcu redukcije mogućnosti zamjene zatvorske kazne novčanom kaznom.

Uprava policije KS uključena je i u predmete u vezi sa Sky aplikacijom čije “raspakivanje” je do sada rezultiralo brojnim policijskim akcijama i pravosudnim procesuiranjem i osoba iz policijskih i političkih krugova. Jeste li zadovoljni dinamikom rada na tim predmetima , saradnjom s drugim policijskim agencijama i pravosuđem, te ima li pokušaja političkih pritisaka na Vas?

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo pokazala je do sada da može kvalitetno iznijeti vrlo zahtjevne predmete i da je pouzdan partner tužilaštvima i međunarodnim partnerima u radu na predmetima koji su proizašli analizom podataka dobijenih iz dešifriranih komunikacija koje su vođene putem aplikacija Sky i Anom. I sada radimo na vrlo složenim predmetima, blisko sarađujemo kako sa domaćim, tako i sa inozemnim agencijama za provedbu zakona i nemam nikakvih dilema da će i ovi predmeti polučiti dobre rezultate.
Nabavku uniformi blokiraju “profesionalni žalitelji”

Svi bismo mi voljeli kada bi procesi mogli biti efikasniji, ali treba biti svjestan da je dešifriranje komunikacija samo jedan od brojnih složenih koraka u dokazivanju koje istražitelji, zajedno sa tužiocima, moraju poduzeti da bi se jedan predmet kvalitetno doveo do kraja. U naše policijske službenike ne sumnjam nijedne sekunde i znam da su dorasli svim izazovima koji se pred njih u ovim predmetima stavljaju. Različite situacije jesu i mogu se smatrati političkim i inim pritiscima u radu policije, ali kako sam već govorio – na svaki pokušaj i naznaku pritiska odgovaramo samo jačim radom.

Kakvom biste ocijenili situaciju i stanje u policiji KS Vašim dolaskom na njeno čelo i šta je bio prioritet u Vašem djelovanju u proteklom periodu, te na čemu će fokus biti u narednom vremenu?

Suočili smo se s lošom situacijom u segmentu raspoloživosti i prohodnosti ljudskih resursa, kao i nedostatkom potrebne opreme. Puno nepovoljnih faktora se ukrstilo – više godina se nije provodila zakonska obaveza činovanja policijskih službenika, a nabavka neophodne opreme nije provođena, bez obzira što su postojala obezbijeđena finansijska sredstva. Takva situacija nam je na neki način nametnula i primarni fokus u radu – popunjavanje nedostajućeg kadra, prohodnost službe i unapređenje materijalno-tehničke opremljenosti. To su nam temelji za rad.

U samo par godina nekoliko stotina policajaca ide u penziju, a proces prijema novih kadrova umnogome ne zavisi od Uprave policije. Jako dugo traju procesi koji zavise od trećih strana: ljekarski pregledi, sigurnosne provjere i na kraju sama obuka. Trenutni kapaciteti Policijske akademije FMUP-a teško odgovaraju potrebama svih agencija u Federaciji BiH.

Već duže vrijeme je evidentna i nemogućnost nabavki uniformi za policiju. U čemu je problem?

Taj problem je prisutan već jako dugo. Donesena je uredba o jedinstvenoj uniformi na federalnom nivou, mi smo bili prva agencija koja je pokrenula proces nabavke – do danas se nismo koraka pomakli zbog dvocifrenog broja uloženih žalbi.

Taj problem „profesionalnih žalitelja“ nemamo samo mi i nešto će se hitno morati preduzeti u vezi s tim. Dok se ne riješi problem nabavke uniformi po ovoj uredbi o kojoj sam govorio, mi smo onemogućeni da zanovimo fond onakvim uniformama koje sada nosimo, jer je prethodni menadžment stavio van snage pravilnik, ostavivši nas bez alternative.

Radimo na ovom problemu i vjerujem da ćemo naći rješenje prije nego se završi obuka ovih 250 kadeta koje čekamo. Vozni park smo u najvećoj mjeri zanovili – 76 novih vozila je raspoređeno u sve organizacione jedinice Uprave policije, kao i jedan dio opreme. Nastavljamo otklanjati jedan po jedan problem, jer instant rješenja nema i mi smo toga svjesni.

Rad na jačanju povjerenja građana u policiju je kontinuiran.

Šta su najveći izazovi u radu policije KS, te kakva je saradnja s građanima i koliko je ona značajna?

Saradnja s građanima i zajednicom kojoj služimo nama je izuzetno važna. Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su 24 sata na dan, sedam dana u sedmici na ulicama Kantona Sarajevo.

Svakodnevno smo podrška i drugim institucijama u provođenju njihovih poslova, te smo zajedno sa vatrogascima i medicinarima hitne pomoći prvi kontakt građanima u svim situacijama.

Međutim, to isto ne znači da policajac može biti prisutan uvijek i na svakom mjestu. Ali, u saradnji s građanima, kao partnerima u sistemu sigurnosti, možemo dobiti i dobijamo značajne i kvalitetne informacije koje uveliko doprinose sprečavanju i otkrivanju krivičnih djela.

I građani i policijski službenici će vam sigurno reći da saradnja može biti bolja – i može. Rad na jačanju povjerenja zajednice u rad policije je kontinuiran posao, i sastoji se kako od velikih aktivnosti, nazovimo ih tako, do onih sitnih – načinu komunikacije jednog policijskog službenika prema građaninu koji mu se obrati ili kojeg kontrolira tokom redovnih aktivnosti.

Naši dežurni brojevi, kako u glavnom Operativnom centru, tako i po policijskim stanicama, tokom jednog dana zaprime hiljade poziva i gotovo je sigurno da ne mogu svi biti zadovoljni, u nekim slučajevima opravdano, a u nekim slučajevima i ne. U Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo rad policije u zajednici uspješno živi više od deceniju i unapređuje se iz godine u godinu. Policajci u zajednici u svim općinama su aktivno uključeni u aktivnosti obrazovnih ustanova, sportskih kolektiva, lokalne samouprave, nevladinih organizacija i tako dalje.

Policijski službenici Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo od ponedjeljka su počeli izlaziti na teren s body kamerama. Na koji će način ova oprema unaprijediti rad onih policijskih službenika koji kontroliraju saobraćaj i šta građani, učesnici u saobraćaju trebaju znati kada je u pitanju primjena ovih kamera?

Od danas policajci u Sarajevu nosit će kamere

To je jedan od noviteta u tehničkoj podršci u radu policijskih službenika. U ovom testnom periodu, koriste je pripadnici Jedinice za saobraćaj pošto je procjena bila da u tom segmentu rada imamo najviše, da ih nazovemo, spornih situacija. Statistički, najviše napada na policijske službenike se, godinama unazad, dešava prilikom kontrole saobraćaja, a i najveći broj pritužbi građana se odnosi na postupanje policijskih službenika tokom kontrole saobraćaja. Osnovna intencija jeste da kamere budu u funkciji zaštite, kako građana, tako i policijskih službenika – da nam omoguće nepristrasan uvid kod eventualno spornih situacija. Vidjet ćemo kakve nalaze ćemo dobiti tokom ovog testnog perioda – šta su prednosti, koje se mane, šta možemo poboljšati i tome slično. Vjerujem da body kamere mogu biti i snažan korektivni faktor u radu policijskih službenika, ali i odnosa građana prema policijskim službenicima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija