Političar iz NIP-a koji je proglašen krivim za falsifikovanje isprava tvrdi da je odbio mito od 300.000 KM

Političar iz NIP-a koji je proglašen krivim za falsifikovanje isprava tvrdi da je odbio mito od 300.000 KM


Tužilaštvo Brčko distrikta BiH otvorilo istragu protiv bivšeg Graodnačelnika Eseda Kadrića (SDA) i Halida Salihovića direktora građevinske firme “PAPILON” !

Kako nezvanično saznajemo putem svojih izvora Tužilaštvo Brčko distrikta BiH je po prijavi skupštinskog zastupnika Damira Bulćevića (NIP) pokrenulo istragu protiv Eseda Kadrića bivšeg gradonačelnika Brčko distrikta BiH odnosno trenutnog Predsjednika brčanske SDA BiH i Halida Salihovića direktora građevinske firme “DOO PAPILON” iz Koraja kod Čelića.

Kako izvori tvrde skupštinski zastupnik Damir Bulčević (NiP) zajedno sa stranačkim kolegom Federalnim Zastupnikom Parlamenta BiH Rasimom Smajlovićem (NiP) krajem mjeseca februara 2023. godine, odnosno u vremenu kada je došlo do prekonponovanja vlasti u Brčko distriktu BiH a kada se spremala smjena tadašnjeg gradonačelnika Eseda Kadrića.

Bulčević i Smajlović tajno su se sastali sa zastupnikom skupštine BD BIH Seadom Softićem (SDA) i tadašnjim gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem na benzinskoj pumpi MB Radić kod naselja Ilićka piše Times

Na ovom tajnom sastanku Predsjednik brčanske SDA BIH a tadašnji Gradonačelnik Esed Kadrić (SDA) s ciljem kako bi sebi pokušao osigurati neometan nastavak izvršavanja funkcije gradonačelnika te s ciljem kako bi Damir Bulčević (NiP) na vanrednoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH svojim suzdržanim ili glasom protiv zaustavio smjenu Eseda Kadrića, on je (Esed Kadrić) skupštinskom zastupniku Brčko distrikta BiH Damiru Bulčeviću (NIP) ponudio mito u iznosu od 100.000 KM tvrdi izvor.

Izvor dodaje a što nam je i potvrđeno Damir Bulčević je odbio ponudu Eseda Kadrića (SDA) i napustio sastanak ljutito zajedno sa Federalnim zastupnikom Rasimom Smajlovićem (NIP).

No, nekoliko dana poslije toga početkom mjeseca Marta 2023. godine. U tržnom centru Belamionix na naselju Klanac, Direktor i Vlasnik Građevinske firme “PAPILON” odnosno Gospodin Halid Salihović sastao se sa Skupštinskim zastupnikom Damirom Bulčeivćem (NIP) gdje je na sastanku Salihović ponudio Bulčeviću iznos od 200.000 KM s ciljem kako bi na glasanju za smjenu gradonačelnika Eseda Kadrića (SDA), podržao njegov nastavak neometanog rada kao Gradonačelnika tako što bi glasao protiv ili suzdržano kada je smjena Gradonačelnika Eseda Kadrića (SDA) u pitanju. Nakon toga Bulčević je tu ponudu odbio i napustio sastanak tvrdi izvor.

Shodno svemu nije teško zaključiti da su Esed Kadrić (SDA) i direktor građevinske firme “PAPILON” Halid Salihović pokušali zajedničkim dogovorom ili interesom da na sve načine odnosno koruptivnim radnjama pokušaju zaustaviti ustavni,zakonski i demokratski postupak utjecajem na slobodnu volju političara uz novčanu motivaciju.

Ovo je možda i jedan od dokaza ili primjera kako neke građevinske firme i sl. na području Brčko distrikta BiH dobivaju tendere. Izgleda da je samo potrebno malo viška novca kako bi se uticalo na volju političara i dobar poslovni odnos s političarima. Ukoliko je to tako i ako političari odnosno funkcioneri vrha vlasti Brčko distrikta BiH tajno nude novac političarima za glasanje i sl. onda se pitamo da li te iste građevinske firme i sl. su dužni funkcionerima i političarima da redovno daju preko trećih lica i sl. određen postotak ili određenu sumu profita kroz novac,nekretnine, skupocjena motorna vozila i sl.!?

Ovo je još jedan pokazatelj da u Brčko distriktu BiH definitivno ima otvorene korupcije gdje se trguje pozicijama,tenderima i sl. gdje nije bitan kvalitet izvođača ili ponuda već pogodan plijen za izvlačenje novca u korist političara.

Sada su ne potezu Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta BiH a nakon njega Osnovni i Apelacioni Sud Brčko distrikta BiH. Ili će jednostavno i ova Istraga tužilaštva biti zaustavljena od strane njih samih odnosno tužilaštva ili ipak odbačena ili čak ne potvrđena od strane Osnovnog i Apeleacionog Suda.

Sada su po tko zna koji put sve oči uprte u brčanko Pravosuđe.

No ono što je za pohvaliti i za promjenu je časni potez Damira Bulčevića (NiP) i Rasima Smajlovića (NiP) koji su uspjeli istrajati do kraja u iskušnji u korist građana Brčko distrikta BiH i na ovako teškom vremenu odbili ponudu u iznosu od ukupno 300.000 KM samo za jedan glas protiv ili suzdržan.

Ukoliko bi se ovako ponašali i ostali političari Brčko distrikt BiH bi sigurno pronašao svoj put nazad ka modernom demokratskom gradu svih građana distrikta bez obzira na vjeru i naciju. Potez Bulčeviuća i Smajlovića je svakako za pohvalu no ono što je žalosno da postoji mogučnost da će jako mali broj lokalnih portala uključujići “Radio Brčko” imati hrabrosti objaviti zbog političkih uticaja i strahova. No ipak vjerujemo da je ovaj nuđeni iznos od ukupno 300.000 KM ponuđen nekim drugim Bošnjačkim zastupnicima vjerovatno bi do sada negdje bila kupljena neka zgrada od historijskog značaja te bi se do nje izgradila bespravno neka nova puno većih dimenzija od trenutne.

Dobrodošli u Brčko distrikta BiH….

Podsjećamo Vijeće Apelacionog suda Brčko distrikta BiH potvrdilo je prvostepenu presudu Osnovnog suda Brčko distrikta BiH u krivičnom predmetu koji se vodi protiv Damira Bulčevića (NiP), poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH, zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave.

Prvostepenom presudom, optuženi Damir Bulčević proglašen je krivim za krivično djelo falsifikovanje isprave, jer je u toku 2018. godine u postupku imenovanja za šefa Inspektorata Brčko distrikta BiH lažno potvrdio nepostojanje sukoba interesa u vezi s političkim angažmanom.

Time je svjesno i namjerno, iako je u to vrijeme obavljao funkciju unutar lokalne organizacije Stranke demokratske akcije, sačinio, ovjerio i nadležnom organu predao lažnu izjavu u kojoj je naveo da nije član organa političkih stranaka.

Za navedeno krivično djelo, utvrđena mu je kazna zatvora u trajanju od 30 (trideset) dana koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine ne učini novo krivično djelo, saopćio je portparol Pravosudne komisije Brčko distrikta Dejan Nišić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija