Političari HDZ-a pozive na rušenje FBiH i prizivanje Herceg-Bosne nazivaju slobodom govora

Političari HDZ-a pozive na rušenje FBiH i prizivanje Herceg-Bosne nazivaju slobodom govora


Delegati HDZ-a u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputili su saopćenje u kojem su stali u odbranu Zorana Krešića koji je nedavno javno, između ostalog, pozvao “HDZ i sve na vlasti” na rušenje FBiH i prizivao je vraćanje paradržavne tvorevine Herceg-Bosne.

Krešić, blizak HDZ-u, je jedan od kandidata za člana Upravnog odbora RTVFBiH.

U svojoj reakciji, upućenoj danima nakon bure koja se zbog Krešićevih izjava digla i u opoziciji i u poziciji i u nevladinom sektoru, a reagirali su i iz Ambasade SAD-a, delegati HDZ-a u Parlamentu FBiH su naveli da najoštrije osuđuju “napade na novinare”.

– Polazeći od činjenice da je sloboda mišljenja i govora jedno od temeljnih ljudskih prava zajamčenih Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama, te da su slobodni mediji jedan od glavnih stupova demokratskog društva, najošrije osuđujemo okrestrirane napade na novinare u BiH koji su kulminirali javnim linčom prema Zoranu Krešiću, novinaru i jednom od kandidata za člana Upravnog vijeća Radio-televizije Federacije BiH.

Napadi kojima se Krešiću osporavaju pravo na slobodu mišljenja i javnog izražavanja stavova te izvlačenjem iz konteksta njegovih ranijih izjava, vrši pritisak na ionako najmalobrojnije hrvatske novinare u BiH, vidimo isključivo kao pokušaj zaustavljanja procedure imenovanja članova Upravnog vijeća kao jednom od prvih koraka ka vraćanju ovog javnog RTV sistema u okvire zakonskog djelovanja i rada.

Posebno nas žalosti činjenica da su se okrestriranim napadima na Krešića pridružili i neki međunarodni predstavnici u čijim je zemljama ovakav slučaj pritisaka na novinare kao i na slobodu mišljenja i govora nedopustiv – tvrde HDZ-ovci.

Dodaju da je “u Federaciji BiH na sceni upravo obrnut proces”.

– Umjesto da se RTV Federacije BiH vrati u zakonske okvire rada te postane javni servis u službi svih stanovnika Federacije BiH, a ne samo politika međunacionalne mržnje i nepovjerenja kojima je godinama u službi, napadima na pojedince zaustavlja se svaki pokušaj uvođenja reda u rad javnog RTV sustava u Federaciji BiH kao i preispitivanja odgovornosti za godine nezakonitog i neprofesionalnog rada.

Oni koji te procese napadima na pojedince, u ovom slučaju i na slobodu govora i medija, pokušavaju zaustaviti, koče napredak ove zemlje i demokratizaciju društva kojeg nema bez slobodnih medija i prava svakog pojedinca na vlastito mišljenje i stav – piše u saopćenju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija