Političari iz RS mogu odahnuti: Tužilaštvo BiH ne razmišlja o istrazi za “zloupotrebe službenog položaja”

Političari iz RS mogu odahnuti: Tužilaštvo BiH ne razmišlja o istrazi za “zloupotrebe službenog položaja”


U Tužiteljstvu BiH u radu je predmet u kojem se ispituju aktivnosti koje se dovode u vezu sa narušavanjem institucija i ustavnog poretka BiH. U tom predmetu saslušan je veći broj svjedoka i prikupljena određena dokumentacija.

Aktivnosti u predmetu intenzivno se nastavljaju, skromni je odgovor za Patriju iz Tužilaštva BiH, a upit se odnosio na kompletnu situaciju u BiH i napad na ustavni poredak. Napad na ustavni poredak odnosi se na prijenos nadležnosti s države na entitet koje je Narodna skupština RS usvojila 10. decembra, a prije toga i donijela zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim se osniva entitetska agencije i podriva državna Agencija za lijekove.

U Tužilaštvu BiH ipak ne razmišljaju o eventualnim istragama koje se odnose na ‘zloupotrebu služenog položaja’ vezano za političke predstavnike iz RS-a koji mjesecima bojkotuju rad državnih institucija, posebno u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH. Taj dio upita Patrije Tužilaštvo BiH je izignoriralo, baš kao i preporuke pravnih stručnjaka da ne bi bilo zgoreg krenuti i u taj vid borbe protiv secesionističke politike Milorada Dodika.

Podsjećamo na izjavu sudije Suda BiH Branka Perića koji je gostujući na Face TV kazao da u ovoj situaciju “pravo nema nikakve šanse sa politikom”. Perić je kazao kada je riječ o napadu na ustavni poredak to krivično djelo je problematično u ovoj situaciji.

“Mi smo imali situaciju da se parališu državne institucije pozivom na bojkot i parališu sistem ljudi koji imaju zakonsku obavezu da ispunjavaju obaveze. Ja mislim da je to duboko kriminalno. Proizveli su štetu svim građanima BiH i materijalnu i nematerijalnu, to ulazi u zonu odgvornosti za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja”, kaže sudija. Advokat Asim Crnalić se složio sa Perićem te je pojasnio u koja tri slučaja je zloupotreba službenog položaja. “Krivično djelo zloupotrebe službenog položaja se može izvršiti na tri način: iskoristiti službeni položaj, prekoračiti ovlaštenja, i time što nećete uraditi ono što ste dužni kao nosilac funkcije uraditi. Ako ne radite, vi zloupotrebljavate službeni položaj, osnova za krivičnu odgovornost na temelju člana koji definira službeni položaj postoji. Oni su smislili već alibije određene vrste da oni ne bojkotiraju već dolaze na posao, onda imate činjenični problem da to utvrdite. Tužilaštvo to može utvrditi”, kazao je Crnalić.

Ipak, Tužilaštvo BiH kao institucija koja bi nesumnjivo morala po službenoj dužnosti reagirati na svaki slučaj podrivanja države za sada ‘tapka’ u mjestu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija