Političarka Miomirka Melank (Naša stranka) osvojila na izborima samo 51 glas

Političarka Miomirka Melank (Naša stranka) osvojila na izborima samo 51 glas


Na Lokalnim izborima koji su održani 6. oktobra sreću je okušao jedan broj federalnih zastupnika i delegata. Jedan broj njih je tipovao na načelničku / gradonačelničku poziciju, a drugi su kandidiranjem za općinska vijeća htjeli pojačati svoje stranke. Pitanje je, međutim, koliko su ih pojačali.

Dajana Čolić (DF) je bila kandidatkinja za gradonačelnicu Lukavca

Od kandidata za načelnika prošao je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Eldar Čomor (SDA) i to u općini Hadžići. On je osvojio 6.942 glasa. Za načelnika se kandidirao i federalni zastupnik Dennis Gratz (DF) u općini Centar, ali nije prošao. Dobio je 5.217 glasova.

Federalni zastupnik Almedin Aliefendić nešto malo prije predizborne kampanje za Lokalne izbore je izašao iz Stranke demokratske akcije (SDA) i otišao u nezavisne kandidate i kao takav se kandidirao za načelnika Kaknja, međutim nije osvojio ovu funkciju. Dobio je 3.552 glasa dok je prvoplasirani Mirnes Bajtarević (SDA) imao 6.684 glasa.

Federalni zastupnik Fahrudin Skopljak (SDA) bio je kandidat za gradonačelnika Lukavca, ali za ovu poziciju nije osvojio dovoljno glasova. Imao je 7.382 glasa, dok je prvoplasirani Edin Delić (Socijaldemokrate BiH) imao 8.932 glasa.

Dajana Čolić (DF), zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kandidirala se za gradonačelnicu Lukavca, ali je dobila 634 glasa.

Almir Babajić (SDP), delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, bio je kandidat za gradonačelnika Zenice, ali nije osvojio ovu poziciju. Imao je 3.887 glasova u odnosu na Fuada Kasumovića koji je osvojio 17.483 glasa.

Ilija Nakić (HDZ), delegat u Domu naroda FBiH, bio je kandidat za načelnika Općine Travnik osvojivši 5.505 glasova dok je Kenan Dautović iz SDA osvojio 11.327 i time dobio načelničku poziciju.

Vibor Handžić dobio 217 glasova

Kada je riječ o federalnim zastupnicima i delegatima koji su se kandidirali u općinska vijeća, recimo delegatkinja u Domu naroda FBiH Miomirka Melank (Naša stranka) osvojila je 51 glas za Općinsko vijeće Novo Sarajevo, dok je delegatkinja Vildana Bešlija iz iste stranke kandidirajući se za vijećnika u Novom Sarajevu dobila 1.107 glasova.

Delegatkinja Sanela Klarić je bila kandidat Naše stranke za Općinsko vijeće Novog Grada i osvojila je 566 glasova.

Federalni zastupnik Damir Nikšić (Naša stranka) bio je kandidat za vijećnika u općini Centar i osvojio je 367 glasova.

Federalni delegat Vibor Handžić (Naša stranka) kandidirao se za Općinsko vijeće Novog Grada i dobio 217 glasova.
Prihvatiti mandat ili odbiti

– Kada Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) potvrdi konačne rezultate, slijedi dodjela madata. Svaki od onih koji je izabran ima mogućnost da prihvati ili odbije ponuđeni mandat.

Jedna osoba može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost (kantonalna skupština) i biti u Domu naroda FBiH (posredna funkcija). Delegat koji primjera radi dobije dovoljan broj glasova da uđe u općinsko vijeće, ima mogućnost da prihvati taj mandat, čime ostaje bez mandata u kantonalnoj skupštini i Domu naroda FBiH.

Ukoliko odbije mandat, ostaje mu skupština i Dom naroda.

Ukoliko je federalni zastupnik dobio dovoljan broj glasova da uđe u općinsko vijeće, može prihvatiti mandat ili ga odbiti i ostati u Zastupničkom domu FBiH. Dakle, svi koji su izabrani imat će mogućnost da prihvate ili odbiju mandat – pojasnili su nam u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija