Politički igrokaz u Crnoj Gori dobija novi dio: Ponovo “prosrpska” vlada?

Politički igrokaz u Crnoj Gori dobija novi dio: Ponovo “prosrpska” vlada?


U ponoć je istekao rok za dostavljanje prijedloga mandatara za sastav 44. Vlade predsjedniku Crne Gore.

Lider Nove srpske demokratije i funkcioner DF-a Andrija Mandić obavijestio je predsjednika Mila Đukanovića da je stara skupštinska većina predložila Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove Vlade.

To nije učinjeno na formalan način, već putem pisma u kojem je naveo da su se pobjednici izbora 2020. dogovorili te da od njega očekuje “dužnu efikasnost”.

Osim ovog pisma, do Đukanovića, kako saznaje portal Antena M, nisu stigli potpisi partija koje predlažu Lekića za mandatara.

Razlog što potpisi nisu formalno stigli u Predsjedništvo najvjerovatnije leži u tome što je, prema saznanjima ovog portala, skupljeno svega 32 potpisa, a fali još pet potpisa SNP-a, tri GP URA-e i jedan Civisa.

Kako piše ovaj portal, jasno je da su, čekajući Đukanovićev potez, Demokrate prozvale URA-u, odnosno premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, nazvavši ga “klasičnim bleferom”.

Inače, riječ je o većini koja je činila raniju vladu Crne Gore koja je u javnosti bila poznata kao “prosrpska”, jer su njenu okosnicu činile prosrpske stranke.

Nakon nje Crna Gora je imala još jednu vladu na čijem je čelu bio Dritan Abazovć, koja je bila manjinska a podržavao ju je Đukanovićev DPS.

Đukanović neće žuriti

“Vijestima” je rečeno da se Đukanović, koji je inače jučer bio u Velikoj Britaniji na sahrani Kraljice Elizabete, neće žuriti. U Ustavu Crne Gore piše da predsjednik predlaže mandatara 30 dana od konstituisanja Skupštine, u ovom slučaju smjene Vlade Dritana Abazovića – 19. avgusta.

Sagovornici “Vijesti” rekli su da on ima tri opcije, koje nisu nezakonite, a ni neustavne. Prva je, kako je rekao jedan “ugledni pravnik”, da donese odluku koju će zavesti pod jučerašnjim datumom i da je danas objavi i proslijedi Skupštini.

Druga je da ne predloži mandatara jer ga niko nije uvjerio da ima 41 potpis, a treća – da umjesto Lekića predloži nekog trećeg čije ime dostavi najveći poslanički klub koji je bio na konsultacijama – njegova Demokratska partija socijalista.

Đukanović i njegov DPS ne gledaju blagonaklono prema mogućnosti učešća Demokratskog fronta u vlasti – uključujući i izvršnu.

Abazović se sinoć oglasio iz SAD, gdje je u službenoj posjeti.

“Na početku pregovora smo imali princip i samo želimo da imamo čista posla. Lekić našu podršku ima, vjerujem da će biti naklonjen da što se stavi na papir se sprovodi. Očekujemo od Đukanovića da mu da mandat”, rekao je Abazović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija