Ponuda za preuzimanje Bosnalijeka od 300 miliona KM odbijena

Ponuda za preuzimanje Bosnalijeka od 300 miliona KM odbijena


Bosnalijek, vodeća farmaceutska kompanija u Bosni i Hercegovini, primila je ponudu za preuzimanje u iznosu od 300 miliona KM. Međutim, rukovodstvo kompanije je ocijenilo da ponuda nije u skladu s propisima.

Bosnalijek je dobio više neobavezujućih ponuda različitog sadržaja, uključujući i neobavezujuće ponude za prodaju poslovne cjeline te ponudu za preuzimanje 100% dioničkog kapitala kompanije.

Sve ponude su stigle od kompanija iz farmaceutske industrije, što ukazuje na značajan interes u ovoj branši.

Najviša ponuda iznosila je 150 miliona eura (oko 300 miliona KM) za kupovinu 100% dionica Bosnalijeka. Ipak, rukovodstvo Bosnalijeka je zaključilo da ponuda nije u skladu s pozitivnim propisima koji uređuju tržište kapitala u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema navodima kompanije, sadržaji dostavljenih ponuda nisu imali zakonom propisane elemente. Zbog toga Uprava i Nadzorni odbor Bosnalijeka nisu dostavljali mišljenje u propisanoj proceduri, niti su otvorili postupke dubinske analize (due diligence).

Nije otkriveno koja farmaceutska kompanija želi preuzeti Bosnalijek, ali očito je riječ o velikoj kompaniji s obzirom na veličinu ponude.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija