Porast broja napuštenih pasa u području Kantona Sarajevo

Porast broja napuštenih pasa u području Kantona Sarajevo


Veterinarska stanica Kantona Sarajevo procjenjuje da se trenutno na području ovog kantona nalazi oko 6.000 napuštenih pasa, pri čemu se taj broj konstantno povećava, izjavila je direktorica Nasiha Spahić za Fenu.

Ona ističe da su uloženi značajni napori kako bi se suzbilo nekontrolirano razmnožavanje napuštenih pasa, no naglašava da će se pravi rezultati te borbe teško postići bez promjene svijesti građana o odgovornom vlasništvu nad životinjama.

Govoreći o novom Centru za udomljavanje u Prači, čija rekonstrukcija je započeta sredinom prošle godine, Spahić ističe da će prva faza izgradnje biti dovršena tokom ove godine, dok se očekuje da će preostale dvije faze biti završene do kraja 2026. godine.

U prvoj fazi obuhvaćeno je rušenje postojećih objekata, priprema gradilišta, izgradnja glavnog objekta prihvatilišta, tri paviljona za smještaj napuštenih pasa, te neophodna infrastrukturna mreža.

Dodatna dva paviljona za smještaj pasa, opremanje upravne zgrade, izgradnja potpornih zidova i vanjsko uređenje prostora planirani su u narednim fazama izgradnje, naglašava Spahić.

Nakon završetka prve faze, kapacitet centra bit će oko 100 mjesta, dok će dovršenjem svih faza biti dostupno od 150 do 200 smještajnih mjesta.

Spahić pojašnjava da građani neće moći samostalno dovoditi napuštene pse u centar, već će to biti moguće samo putem ovlaštene kafilerijske službe KJKP “Rad”.

Ipak, dodaje da će građani imati priliku posjetiti centar i družiti se s psima koji su tamo smješteni, te će imati mogućnost udomiti psa ako to žele.

Centar će biti izgrađen prema visokim standardima dobrobiti životinja, što će biti važan korak ka održivom, humanom i zakonski prihvatljivom upravljanju populacijom pasa, ističe Spahić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija