Porast broja osoba koje se iz inostranstva ponovno sele u BiH

Porast broja osoba koje se iz inostranstva ponovno sele u BiH


Prema najnovijim podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, broj osoba koje su se prošle godine odrekle državljanstva BiH iznosio je 2.147, što predstavlja značajan pad u odnosu na prethodne godine.

U 2022. godini, broj odricanja bio je 2.622, dok je u 2021. godini taj broj iznosio 3.110. Padu broja odricanja prethodili su i veći brojevi u 2020. (3.168), 2019. (4.159), te 2018. godini (4.493).

Od 1998. do 2023. godine, ukupno je 99.972 osoba odlučilo se na odricanje od državljanstva BiH. Razlozi za ovu odluku su različiti, uključujući želju za posjedovanjem nekretnina, lakše putovanje, mogućnost studiranja u inostranstvu i poboljšane radno-pravne uslove.

Međutim, pravnici ističu da je proces ponovnog stjecanja državljanstva BiH kompleksan i dugotrajan, uz neizvjesnost uspjeha. Osobe koje su se odrekle državljanstva mogu podnijeti zahtjev za ponovno stjecanje kod Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Zahtjev mora sadržavati dokumentaciju koja uključuje dokaz o prethodnom državljanstvu BiH, dokaz o odricanju od državljanstva i druge potrebne dokumente. Odluku o ponovnom stjecanju donosi Ministarstvo, a osoba koja je podnijela zahtjev bit će obaviještena o ishodu.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da osobe koje su se odrekle državljanstva Federacije radi stjecanja ili zadržavanja državljanstva druge države mogu podnijeti zahtjev za ponovno stjecanje državljanstva Federacije ako ispunjavaju uvjete za stjecanje državljanstva BiH i Federacije po osnovi naturalizacije.

Za osobe koje su se ranije odrekle državljanstva BiH, uvjeti za ponovno stjecanje su nešto fleksibilniji. Ne moraju imati navršenih 18 godina niti stalni boravak, već samo privremeni boravak na teritoriju BiH najmanje godinu dana neposredno prije podnošenja zahtjeva. Ipak, najčešći razlog zbog kojeg se zahtjevi za ponovnim državljanstvom često povlače jest obaveza odricanja od državljanstva druge zemlje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija