Porast broja poginulih na putevima RS: Najveći problem vozači bez vozačke dozvole i alkohol

U prvih osam mjeseci ove godine, Republika Srpska bilježi zabrinjavajući trend povećanja broja smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama na svojim putevima. Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), 59 osoba je izgubilo život u nesrećama, što je pet više nego u istom periodu prethodne godine.

Najveći broj nesreća evidentiran je tokom jula, sa 979 nesreća, dok su maj i april također zabilježili visok broj nesreća sa 852 i 851, redom. April se također izdvaja kao mjesec s najvećim brojem poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama, sa ukupno 18 žrtava.

MUP RS je objavio da su u prvih sedam mjeseci ove godine poginula tri vozača motocikla i jedan vozač mopeda, što predstavlja porast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Najviše nesreća i poginulih vozača zabilježeno je na područjima koja pokrivaju policijske uprave Banjaluka i Bijeljina, sa po 11 stradalih. Glavni uzroci saobraćajnih nezgoda bili su nepropisna brzina, nedržanje odstojanja između vozila, vožnja unatrag, nepoštivanje pravila o prvenstvu prolaza, i drugi.

Policija je također ukazala na alkohol kao jedan od glavnih faktora u uzrocima nesreća, sa 749 vozača koji su upravljali pod utjecajem alkohola. Osim toga, neiskusni vozači s manje od dvije godine iskustva u vožnji (537), vozači bez vozačke dozvole (243), i oni koji su vozili pod utjecajem droga ili psihoaktivnih lijekova (4) također su pridonijeli porastu nesreća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79