Porast broja poginulih na putevima RS: Najveći problem vozači bez vozačke dozvole i alkohol

Porast broja poginulih na putevima RS: Najveći problem vozači bez vozačke dozvole i alkohol


U prvih osam mjeseci ove godine, Republika Srpska bilježi zabrinjavajući trend povećanja broja smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama na svojim putevima. Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), 59 osoba je izgubilo život u nesrećama, što je pet više nego u istom periodu prethodne godine.

Najveći broj nesreća evidentiran je tokom jula, sa 979 nesreća, dok su maj i april također zabilježili visok broj nesreća sa 852 i 851, redom. April se također izdvaja kao mjesec s najvećim brojem poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama, sa ukupno 18 žrtava.

MUP RS je objavio da su u prvih sedam mjeseci ove godine poginula tri vozača motocikla i jedan vozač mopeda, što predstavlja porast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Najviše nesreća i poginulih vozača zabilježeno je na područjima koja pokrivaju policijske uprave Banjaluka i Bijeljina, sa po 11 stradalih. Glavni uzroci saobraćajnih nezgoda bili su nepropisna brzina, nedržanje odstojanja između vozila, vožnja unatrag, nepoštivanje pravila o prvenstvu prolaza, i drugi.

Policija je također ukazala na alkohol kao jedan od glavnih faktora u uzrocima nesreća, sa 749 vozača koji su upravljali pod utjecajem alkohola. Osim toga, neiskusni vozači s manje od dvije godine iskustva u vožnji (537), vozači bez vozačke dozvole (243), i oni koji su vozili pod utjecajem droga ili psihoaktivnih lijekova (4) također su pridonijeli porastu nesreća.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija