Porast govora mržnje na društvenim mrežama: Preko 400 objava s obilježjem ekstremizma

Napadi govora mržnje i ekstremizma na društvenim mrežama i online forumima postaju sve učestaliji, pokazuje istraživanje provedeno unutar projekta “HUB za digitalnu sigurnost”.

Tokom sedam mjeseci, 40 mladih osoba iz Bosne i Hercegovine nadziralo je više od 260.000 sadržaja na platformama poput Facebooka, Twittera, Instagrama, YouTubea te portala i foruma.

Rezultati su zabrinjavajući: evidentirano je više od 400 sadržaja koji promiču govor mržnje, radikalizam, ekstremizam i terorizam.

Lara Sutović, predstavnica organizacije “JaBiHEU” koja je provela istraživanje, ističe da je ovaj broj sadržaja veći od očekivanog, a Facebook je identificiran kao glavna platforma na kojoj se takvi sadržaji distribuiraju.

Projekt je pokrenut kao odgovor na rastuću pojavu ekstremnih stavova na društvenim mrežama, uz nedostatak informacija o izvorima i uzrocima takvog ponašanja.

Anida Sokol, istraživačica iz Mediacentra Sarajevo, naglašava važnost uključivanja mladih u prepoznavanje i suzbijanje govora mržnje u online prostoru, s obzirom na to da su mladi često meta takvih sadržaja.

Branko Petrović, stručnjak za cyber sigurnost, ističe da je važno ne samo prepoznati negativne sadržaje, već i razumjeti njihov kontekst i izvor.

Zlatan Bajramović, profesor na Fakultetu političkih znanosti, predstavlja publikaciju s preporukama za mlade i ostale korisnike interneta, naglašavajući važnost kritičkog razmišljanja i prijavljivanja negativnih ponašanja.

Admir Malagić iz Ministarstva sigurnosti ističe da je suočavanje s govorom mržnje i ekstremizmom ključni prioritet njihovog rada te poziva na saradnju svih sektora društva u rješavanju ovog problema.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79