Poreska uprava RS: Naplata prihoda dostigla gotovo tri milijarde KM

Poreska uprava Republike Srpske je u deset mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila 2,960 milijardi KM, što je za za 395,3 miliona KM ili 15 posto više u odnosu na isti period 2022. godine.

Rast naplate

U tom periodu zabilježen je rast naplate po osnovu svih kategorija javnih prihoda koji su u nadležnosti Poreske uprave RS, pa je tako naplata doprinosa veća za 15 posto, direktnih poreza za 17 posto, a ostalih javnih prihoda za 13 procenata.

Doprinosi su za deset mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu 1,853 milijardi KM, što je za 245,5 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa za Fond PIO i Zavod za zapošljavanje veća za po 16 procenata, za Fond dječije zaštite naplata je veća za 15 posto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja veća za 14 posto.

Direktni porezi su u periodu januar-oktobar ove godine naplaćeni u iznosu 649 miliona KM, što je za 95,8 miliona KM više nego u deset mjeseci prošle godine. Najveća naplata direktnih poreza zabilježena je kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 320,8 miliona KM, što je za 25,2 miliona KM više nego u istom periodu 2022. godine.

Istovremeno, naplata poreza na dohodak iznosila je 281,6 miliona KM, što je za 63,2 miliona KM ili 29 posto više u odnosu na period januar-oktobar 2022. godine. Također, zabilježen je i rast naplate prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti, koji je naplaćen u iznosu od 30,3 miliona maraka ili 30 posto više nego u uporednom periodu.

Ostali javni prihodi

Ostali javni prihodi, čija je naplata u nadležnosti Poreske uprave RS, prikupljeni su u deset mjeseci ove godine u iznosu od 458,6 miliona KM, što je za 53,9 miliona KM ili 13 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Najveći rast naplate u ovoj kategoriji javnih prihoda ostvaren je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, i to za 26,9 miliona KM ili 36 posto više, te prihoda po osnovu koncesionih naknada, gdje je naplata veća za 18,1 miliona KM ili 53 procenta više u odnosu na prvih deset mjeseci prošle godine. U toj kategoriji javnih prihoda, rast naplate zabilježen je i po osnovu taksi i naknada za tri procenta, te po osnovu kazni za sedam procenata u odnosu na isti period prethodne godine.

Kad je riječ o naplati za oktobar ove godine, ukupno je prikupljeno 283,8 miliona KM, što je za 41,2 miliona KM ili jedan posto više nego u oktobru prošle godine, saopćeno je iz Poreske uprave RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79