Porez na prazne nekretnine u BiH bi se mogao naplaćivati već od iduće godine

Porez na prazne nekretnine u BiH bi se mogao naplaćivati već od iduće godine


Tema poreza na prazne stanove postaje sve važnija u Bosni i Hercegovini, a prvi koji bi mogao uvesti ovu mjeru je Kanton Sarajevo (KS). Premijer KS, Nihad Uk, potvrđuje da je Vlada angažirala eksterne stručnjake i partnere iz UNDP-a kako bi istražila zakonska rješenja koja bi mogla donijeti višestruke koristi za zajednicu.

„Na nedavnoj sjednici analizirali smo stanje na tržištu nekretnina i uvidjeli da veliki broj stanova i poslovnih prostora u KS stoji prazno. Cilj nam je urediti tržište, smanjiti cijene najma i motivirati vlasnike da svoje nekretnine stave u promet kroz rentanje“, izjavio je Uk.

Porez na prazne nekretnine nije samo bosanskohercegovačka tema. U Austriji, tri pokrajine – Salzburg, Štajerska i Tirol – već primjenjuju ovu mjeru od prošle godine, dok glavni grad Beč planira njegovo uvođenje početkom 2025. godine. Iako su cijene nekretnina u Austriji pale, mnogi stanovi u Beču i dalje su prazni, što je potaknulo vlasti da istraže utjecaj praznih nekretnina na tržište.

Slične inicijative razmatra i Hrvatska, gdje novi nacionalni plan stambene politike uključuje oporezivanje praznih stanova s ciljem da se vlasnici motiviraju na iznajmljivanje i tako smanje pritisak na tržište nekretnina.

U Bosni i Hercegovini nedostaju precizni podaci o broju praznih nekretnina, ali ranija istraživanja sugeriraju da ih je oko 60.000. Nedostatak centralizovanog popisa otežava donošenje tačnih zaključaka i planiranje učinkovitih mjera.

Premijer Uk ističe da bi prihod od poreza bio namijenjen za stanogradnju u KS, posebno za one kategorije građana koji zbog visokih cijena nekretnina ne mogu sebi kupiti stan. Međutim, još uvijek nije poznata stopa oporezivanja niti detalji o izuzecima, što će biti predmet daljih rasprava i analize.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija