Porezni inspektori zateklu 80 neprijavljenih radnika: Ukupno 284.350 KM za kazne

Porezni inspektori zateklu 80 neprijavljenih radnika: Ukupno 284.350 KM za kazne


Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine provela je intenzivne inspekcijske nadzore od 15. do 20. jula, tokom kojih su inspektori otkrili značajan broj neprijavljenih radnika.

U ukupno 121 inspekcijskom pregledu, izvršenom u kantonalnim uredima Tuzla, Mostar, Ljubuški, Zenica, Bihać, Livno i Goražde, pronađeno je 80 radnika “na crno”.

Inspektori su kontrolisali porezne obveznike iz sektora ugostiteljstva, trgovine, pekarstva te gradska kupališta i ugostiteljske objekte u okviru istih. Kontrole su sprovedene tokom radnih dana, ali i vikendom, uključujući popodnevne i noćne sate, kako bi se osigurala primjena Zakona o fiskalnim sistemima i spriječilo zapošljavanje neprijavljenih radnika.

Rezultati inspekcija pokazali su da je 9 poreznih obveznika radilo bez instaliranog fiskalnog uređaja, dok 68 njih nije evidentiralo promet putem istog. Osim toga, 8 objekata je radilo bez odgovarajućih dozvola nadležnih organa.

Kao posljedica utvrđenih nepravilnosti, 14 objekata je zapečaćeno, a izdana su 104 prekršajna naloga s ukupnim novčanim kaznama od 284.350 KM. Također, pokrenut je jedan zahtjev za prekršajni postupak.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija